„Este necesar să evităm panica şi frica. Ebola poate fi oprită„, a dat asigurări Ban Ki-moon la sediul ONU de la New York.
El l-a numit pe doctorul britanic David Nabarro în funcţia de coordonator al ONU pentru gestionarea crizei provocate de epidemia de Ebola. Nabarro este însărcinat să supervizeze reacţia la nivel mondial faţă de epidemia actuală, care s-a soldat deja cu peste 1.000 de morţi.
„Cu ajutorul resurselor, cunoştinţelor, voinţei şi acţiunilor rapide, oamenii pot supraviţui bolii. Ebola a fost oprită în altă parte, iar noi putem face acelaşi lucru aici”, a adăugat Ban Ki-moon.
Nabarro dispune de o experienţă solidă în domeniul bolilor contagioase, el fiind cel care a gestionat reacţia ONU în timpul epidemiilor de gripă aviară şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) în 2006 şi 2003.
Epidemia de Ebola, cea mai gravă de la apariţţia acestei febre hemoragice în 1976, s-a soldat cu 1.013 morţi în Africa de Vest, dintre care 373 în Guineea, unde a izbucnit la începutul anului, după care s-a propagat în Liberia şi Sierra Leone, potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„În zilele următoare, ONU îşi va consolida acţiunea în combaterea epidemiei”, a adăugat Ban Ki-moon. „Avem nevoie de toată lumea” în această misiune, a continuat el.
Secretarul general a citat nevoia de a ataca anumite probleme, ca lipsa de medici , infirmiere şi echipament – în special de costume de protecţie sau corturi de izolare – în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.
Autorităţile din Serbia au plasat sub supraveghere 14 persoane pe fondul epidemiei de Ebola
Autorităţile din Serbia au plasat în ultimele şase zile sub supraveghere epidemiologică 14 persoane care au sosit din ţări din Africa unde au fost înregistrate cazuri de Ebola, a declarat Bojana Grgic, expert la Institul sârb pentru Sănătate Publică, relatează Tanjug, în pagina online.
Potrivit procedurilor aplicate în sistemul de sănătate din Serbia, toate persoanele care sosesc din zone „de risc” sunt supuse unui control medical la aeroport, unde sunt emise ordine de supraveghere medicală, a declarat Bojana Grgic.
„Începând de joi, au fost emise 14 astfel de ordine. Cetăţenii care sosesc din ţările considerate zone de risc sunt obligaţi să ia legătura cu departamentul epidemiologic din cadrul Institutului de Sănătate în 24 de ore”, a adăugat Grgic.
Ei vor fi în legătură cu epidemiologii, astfel că aceştia îi vor putea monitoriza pe durata eventualei perioade de incubaţie a virusului, a explicat Bojana Grgic.
Potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, virusul Ebola, care se răspândeşte prin contact direct cu sângele sau fluidele corporale ale persoanei infectate, a provocat moartea a 1.013 persoane şi infectarea altor 1.848.
În urma epidemiei, au fost declarate stări de urgenţă medicală în Nigeria, Guineea, Liberia şi Sierra Leone.
Nigeria a înregistrat al treilea deces provocat de febra hemoragică Ebola
Un funcţionar din cadrul Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest (CEDEAO) infectat cu virusul Ebola a murit în Nigeria, a anunţat marţi organizaţia internaţională regională, bilanţul deceselor provocate de febra hemoragică în această ţară crescând astfel la trei, relatează AFP.
Victima, Jatto Asihu Abdulqudir, în vârstă de 36 de ani, era membru al Biroului de legătură al CEDEAO în Lagos, cel mai mare oraş din această ţară şi din Africa de Vest.
Abdulqudir s-a aflat în contact cu un liberian, Patrick Sawyer, care a murit din cauza infectării cu acest virus într-un spital din Lagos pe 25 iulie. El fusese pus în carantină.
O infirmieră care l-a îngrijit pe liberian a murit săptămâna trecută la Lagos.
Zece cazuri confirmate, dintre care trei s-au soldat cu decese, au fost înregistrate de către Ministerul nigerian al Sănătăţii.
Epidemia de Ebola afectează patru ţări din Africa de vest de la începutul anului.
Preotul spaniol infectat cu Ebola a decedat
Preotul spaniol infectat cu Ebola în Liberia şi repatriat recent a decedat, a anunţat marţi presa spaniolă, citată de site-ul TheLocal.es.
Miguel Pajares, în vârstă de 75 de ani, a fost repatriat în Spania la 7 august. Preotului i s-a administrat medicamentul experimental ZMapp la spitalul Carlos al III-lea din Madrid, însă nu a răspuns la tratament şi a decedat, au precizat pentru The Local autorităţile sanitare din Madrid.
Acelaşi medicament le-a fost administrat şi celor doi americani infectaţi cu Ebola şi trataţi într-un spital din Atlanta, în sud-estul Statelor Unite, dar cu rezultate pozitive până în prezent.
Spania a aprobat „importul excepţional” al medicamentului ZMapp în conformitate cu o lege care permite „folosirea unor medicamente neautorizate în cazuri în care viaţa pacientului este în pericol şi nu poate fi tratat în mod satisfăcător cu un medicament autorizat”, a precizat Ministerul spaniol al Sănătăţii.
ZMapp, un medicament fabricat de o companie privată americană, Mapp Pharmaceuticals, este într-o fază timpurie de dezvoltare şi a fost testat anterior doar pe maimuţe.
Folosirea medicamentului a generat o controversă etică, în timp ce experţii cer ca acesta să fie furnizat naţiunilor africane.
Pajares fusese internat anterior la spitalul administrat de Ordinul San Juan de Dios din capitala Liberiei, Monrovia. Bărbatul a contractat virusul după ce l-a vizitat pe directorul instituţiei medicale, care a murit şi el din cauza bolii.
Potrivit ultimului bilanţ anunţat luni de OMS, epidemia de Ebola a provocat deja moartea a 1.013 persoane din 1.848 de cazuri (confirmate, suspecte sau probabile), în special în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, câteva cazuri fiind înregistrate şi în Nigeria.
Sursa: Mediafax