O cercetătoare de origine română, printre inventatorii unei noi tehnologii în robotică. Ce lucru uimitor pot face aceşti roboţi? (VIDEO)
E un pas important spre lumea roboţilor ieftini şi uşor de fabricat, care ar putea face parte integrantă din viaţa noastră de zi cu zi, într-un viitor nu prea îndepărtat. Inspirându-se din origami – arta japoneză a plierii hârtiei -, din jucării şi chiar din universul filmelor „Transformers”, specialiştii de la Harvard şi MIT au creat ropboţi capabili să se auto-asambleze, fabricaţi din materiale comune, uşor de procurat, şi a căror construire este ieftină.
După ce i se montează câteva motoraşe şi baterii miniaturale, un astfel de robot se poate plia singur, pornind de la o foaie plană (formată din straturi de cupru, hârtie şi polimeri cu memorie), care se îndoaie de-a lungul unor linii de pliere activate de căldură. În doar 4 minute, robotul se ridică pe patru picioare şi începe să se deplaseze, cu o viteză de aproximativ 5 cm/secundă.
Asemenea tipuri de roboţi ar putea îndeplini o varietate de funcţii utile în viitor: ar putea explora spaţiul cosmic şi alte medii periculoase, ar putea pătrunde în spaţii strâmte pentru misiuni de căutare şi salvare etc. Iar în cele din urmă, această tehnologie ar putea da naştere şi unor maşinării mai complexe. Principiile acesstui design inovator au fost expuse într-o lucrare publicată în prestigioasa revistă Science.
Deşi, în general, a construi un robot e un lucru costisitor, această metodă este simplă, rapidă, flexibilă şi specializată, explică Daniela Rus. Cercetătoarea de origine română a participat, în urmă cu câţiva ani, la proiectarea unui alt tip de roboţi capabili de auto-asamblare, cu structură modulară, formaţi din cuburi cu un design special, denumite M-Blocks.
Spre deosebire de Transformers, roboţii „plianţi” construiţi de cercetători nu îşi mai schimbă forma odată ce s-au asamblat în structura prevăzută. „Balamalele” activate de căldură, care permit plierea roboţilor în forma definitivă, au fost inspirate de o gamă de jucării numite Shrinky Dinks, care se strâng şi se pliază când sunt încălzite în cuptor.
Împreună cu printarea 3-D, această metodă s-ar putea dovedi una dintre cele mai importante tehnologii care vor permite construirea rapidă şi ieftină a roboţilor în viitor, spun specialiştii în domeniu.
//www.youtube.com/v/Y9LRmhFczo0?version=3&hl=en_US&rel=0
Sursa: Associated Press