Invenţiile create pentru o lume mai verde, dispozitivele medicale care salvează vieţi şi blocurile de tip zgârie-nori sunt adeseori considerate culmi ale realizărilor din inginerie, design şi inventică.
Până acum însă nu a existat niciun premiu pentru oamenii care au creat arme devenite celebre sau maşini care emit gaze şi dăunează mediului înconjurător. The Dead Prize va recompensa indivizii şi companiile care au creat obiecte cu efecte dăunătoare asupra planetei noastre, indiferent dacă invenţiile lor au avut sau nu au avut succes comercial.
Creat de Cameron Sinclair, cofondator al organizaţiei non-profit Architecture for Humanity din Londra, care se foloseşte de diverse concepte de design pentru a reliefa crizele umanitare, invenţiile dăunătoare pentru omenire vor fi nominalizate pe Twitter de publicul larg.
Nominalizările pentru The Dead Prize vor include invenţii din domeniul arhitecturii, designului industrial şi al ingineriei. Ele vor include obiecte care pot provoca răni fizice, precum armele de foc şi tancurile, dar şi invenţii utile care au uneori efecte secundare negative – precum avioanele şi automobilele, care contribuie la creşterea concentraţiei de CO2 din atmosferă, şi maşinile din industria textilă, care impun condiţii de muncă extrem de dificile -, şi proiecte nefolositoare şi cu un design neinspirat, precum blocurile de locuinţe realizate din beton, în care oamenii urăsc să locuiască.
Internauţii pot să nominalizeze astfel de invenţii până pe 1 noiembrie pe Twitter, scriind mesaje către @deadprize.
Un juriu, ai cărui membri lucrează în design, sănătate, educaţie şi mass-media, va alcătui o listă scurtă cu cele mai interesante invenţii dăunătoare, iar câştigătorul marelui premiu va fi anunţat la începutul anului 2015.
Creatorul premiului spune că The Dead Prize are scopul de a evidenţia greşelile din trecut, pentru ca designerii şi inginerii din zilele noastre să înveţe din acele erori şi să se gândească mai bine la consecinţele pe care le au creaţiile lor.
Surse: Mediafax, Daily Mail, Quartz