Complexul funerar aparţine regelui Liu Fei, care a murit în anul 128 î.e.n. şi care a domnit în regatul Jiangdu, care pe atunci era parte a unui mare imperiu.
Mausoleul a fost descoperit în regiunea Xuyi din Jiangsu. Deşi a fost jefuit, arheologii au mai găsit aici o adevărată comoară: peste 10.000 de artefacte, piese de aur, argint, bronz şi jad.
De asemenea, au mai găsit multe care de luptă în mărime naturală, alături de unele mai mici.
Complexul funerar include 3 morminte principale, 11 morminte secundare, 2 puţuri pentru care şi cai şi 2 puţuri pentru depozitarea armelor.
Există şi ruinele unui zid care înconjura acest complex, care avea o lungime de 490 de metri.
Mausoleul a fost excavat în perioada 2009-2011, deoarece vestigiile arheologice erau puse în pericol de săpăturile la o carieră din apropiere.
Camera funerară a regelui Liu Fei are 35 de metri lungime şi 26 metri lăţime.
Arheologii au mai găsit o bucătărie special amenajată pentru rege şi alimente de care să se bucure acesta în viaţa de apoi: resturi de fructe, carne, seminţe şi scoici.
Din păcate, sicriul regelui a fost distrus în timpul unui jaf, iar trupul lui a dispărut.
În al doilea mormânt principal, arheologii au găsit un sicriu de jad intact, acest fiind singurul artefact de acest fel rămas intact.
După moartea lui Liu Fei, fiul său, Liu Jian, s-a răsculat împotriva împăratului şi a fost înfrânt.
Scriitorii din acea epocă au relatat şi despre orgiile sexuale pe care le practica Liu Jian, care ar ffi petrecut o noapte alături de 10 femei într-un cort amplasat chiar deasupra mormântului tatălui său.
Importanta descoperire arheologică a fost publicată în revista Chinese Archaeology.
Sursa: Live Science