Lucrezi într-un birou fără ferestre? Află ce influenţă are acest fapt asupra sănătăţii
Cei care, la locul de muncă, lucrează în apropierea unei ferestre se bucură de un somn mai bun şi, în general, de o calitate a vieţii mai bună decât angajaţii care lucrează în condiţii de lipsă de lumină naturală.
Descoperirile, publicate în Journal of Clinical Sleep Medicine, sugerează că mediul de lucru, în mod special gradul de expunere la lumina naturală, poate exercita o influenţă esenţială asupra ceasului intern al organismului. Ţinând seama de aceste informaţii, pot fi proiectate spaţii de lucru care să stimuleze sănătatea fizică şi mentală a angajaţilor.
Cercetătorii de la University of Illinois, Northwestern University din Chicago şi Institutul de Technologie Hwa-Hsia din Taiwan au recrutat 49 de angajaţi – dintre care mai mult de jumătate lucrau în spaţii fără ferestre – şi au studiat modul în care dormeau aceştia, sănătatea lor şi stilul lor de viaţă, în general.
Rezultatele au arătat că aceia care se bucurau de expunere la lumina zilei dormeau mai mult – cu 46 de minute, în medie – şi mai bine decât cei lipsiţi de lumină naturală şi aveau tendinţa de a fi mai activi fizic, deoarece erau mai odihniţi.
Într-un spaţiu de lucru fără ferestre, chiar dacă este bine luminat, iluminatul artificial nu oferă aceleaşi beneficii ca lumina naturală a zilei, deoarece este lipsit de componenta albastră a spectrului luminos, care controlează ceasul intern al organismului. Ritmul natural de somn-veghe al corpului uman este astfel perturbat.
Perturbarea somnului poate avea consecinţe serioase asupra sănătăţii; numeroase studii arată că somnul insuficient sporeşte riscul apariţiei unor boli precum obezitatea, bolile cardiace şi diabetul şi poate chiar să scurteze durata vieţii.
Sursa: Mail Online