De ce nu este bine să „sărim” peste mese? Studiul care arată importanţa unei alimentaţii echilibrate
În cadrul unui studiu, cercetătorii de la Universitatea din Washington au observat 21 de perechi de gemeni identici, pentru a vedea cum reacţionează creierul acestora când văd imagini cu mâncare.
Gemenii au mâncat exact aceleaşi alimente la micul dejun, iar după 3,5 ore au fost supuşi unui examen RMN, în timp ce se uitau la poze cu alimente bogate în calorii sau dietetice.
Ellen Schur, coordonatoarea studiului, spune că gemenii, deşi au gene identice, nu au reacţionat la fel în cadrul experimentului.
Concluzia cercetătorilor a fost că genele şi educaţia au un impact foarte mic asupra centrilor care controlează apetitul.
Reacţia a fost influenţată de nivelul de zahăr pe care îl avea fiecare în sânge în momentul în care a văzut respectivele fotografii.
Oamenii care au aveau un nivel scăzut de glucoză în sânge au avut o activitate cerebrală mai intensă când au vizionat imagini cu alimente bogate în calorii.
După acest prim experiment, gemenii au primit o porţie de macaroane cu brânză, apoi au făcut un alt test la RMN şi la final au fost lăsaţi să mănânce tot ce doresc, la un bufet.
Cercetătorii au observat că gemenii au mâncat cantităţi similare de alimente, prin urmare genele au un rol important când vine vorba de saţietate.
Schur spune că studiul realizat de echipa ei arată că reducerea numărului de mese nu este o soluţie bună pentru cei care vor să ţină o dietă, pentru că înfometarea duce la scăderea nivelului de glucoză din sânge, care activează centrii apetitului.
Sursa: Discovery News