E posibil ca acest animal simpatic să ucidă oameni? (VIDEO)

01 08. 2014, 13:52

Deşi furnicarii, în mod normal, evită oamenii, există cazuri când aceste animale, simţindu-se ameninţate, atacă omul, putând să pricinuiască răni grave şi chiar moartea. Armele lor sunt ghearele foarte lungi, cu ajutorul cărora pot ajunge la vase mari de sânge, provocând hemoragii mortale. 

Furnicarul uriaş este cea mai mare dintre cele 4 specii de furnicari cunoscute; poate ajunge la peste 2 metri lungime, la maturitate. Are la membrele anterioare gheare foarte puternice, cu ajutorul cărora sapă în muşuroaiele de furnici şi în termitiere, în căutarea insectelor cu care se hrăneşte.

//www.youtube.com/v/wBQozuDXUhQ?version=3&hl=en_US&rel=0

Raportul, publicat în Wilderness and Environmental Medicine, prezintă cazul (petrecut în 2012) unui om din nord-vestul Braziliei, care ieşise la vânătoare cu cei doi fii ai săi. Câinii de vânătoare au încolţit un furnicar uriaş, iar omul a ezitat să îl împuşte, de teamă să nu-şi rănească proprii câini. A încercat să îl ucidă cu un cuţit, dar furnicarul l-a atacat, rănindu-l grav; din cauza perforării unor artere mari, omul a murit în urma pierderii masive de sânge. 

Un accident similar se petrecuse cu doi ani înainte (2010) când un vânător în vârstă de 75 de ani din statul brazilian Mato Grosso a fost rănit de un furnicar; ghearele animalului i-au sfâşiat artera femurală – un vas mare de sânge de la nivelul coapsei -, iar omul a murit în urma hemoragie puternice. 

Furnicarul uriaş este clasificat drept o specie vulnerabilă de către  International Union for Conservation of Nature (IUCN), din cauza văzului şi auzului slabe, aceste animale cad victime traficului rutier; de asemenea, sunt ameninţate de pierderea habitatelor lor, în care sunt înfiinţate plantaţii, şi sunt vânate ilegal pentru carne şi blană. 

Când este ameninţat, furnicarul uriaş adoptă o poziţie specifică: se ridică pe picioarele din spate, desfăcându-şi lateral membrele anterioare, gest pe care oamenii îl denumesc adesea „îmbrăţişarea furnicarului”. Dar e vorba despre un gest de ameninţare, la vederea căruia omul ar trebui să se retragă, dacă nu vrea să fie atacat. 

Această poziţie de ameninţare a fost observată şi la alte specii de furnicari, cum este  tamandua ( o specie de furnicar arboricol) din videoclipul de mai jos. 

//www.youtube.com/v/iWpXHYoHQ0k?hl=en_US&version=3&rel=0

Cu toate că aceste cazuri sunt rare, ele ar trebui, spun autorii raportului, să slujească drept avertisment şi să îi convingă pe oameni să respecte graniţa dintre ei şi speciile sălbatice de animale. 

Sursa: Live Science