Pe 23 iulie 2012, un uriaş nor de plasmă fierbinte a fost aruncat în spaţiu în urma unei erupţii solare.
Norul de plasmă a intersectat orbita Terrei, iar dacă erupţia ar fi avut loc cu doar o săptămână mai devreme , acesta ar fi lovit planeta noastră, iar efectele ar fi fost foarte grave.
Mai întâi, radiaţiile ar fi perturbat serios transmisiile radio, iar sistemele GPS nu ar mai fi funcţionat.
Apoi sateliţii aflaţi pe orbita planetei ar fi fost pur şi simplu arşi de particulele solare, acest incident fiind evitat la o diferenţă de doar câteva minute sau ore.
O zi mai târziu, alimentarea cu curent electric ar fi devenit imposibilă, fiind afectată astfel viaţa cotidiană a oamenilor, care depind în mare măsură de electricitate.
Daniel Baker, de la Universitatea Colorodao, care a cercetat erupţia solară din anul 2012, declară că este convins că planeta noastră şi mai ales locuitorii ei au avut un noroc incredibil.
Erupţia solară a fost observată cu ajutorul sondei spaţiale STEREO-A şi a fost la fel de intensă ca un eveniment similar din anul 1859, când aurora boreală a putut fi văzută chiar şi din Cuba, iar liniile de telegraf au luat foc.
Potrivit lui Pete Riley, de la Predictive Science Inc., şansele ca o eupţie similară să mai aibă loc în următorii 10 ani sunt de 12%.
În anul 1989, regiunea Quebec din Canada a fost afectată de o pană de curent provocată de o furtună solară puternică. Totuşi, aceasta avusese o intensitate de 2 ori mai mică decât erupţia din 2012.
Furtună solară de atunci a dus la mai multe ejecţii de masă coronală, care au fost catalogate de experţi drept o „superfurtună”.
Sursa: Space.com