(P) Festivalul de fotografie ”Alba sub lumini de Oscar” Ediţia I -Alba Iulia / Valea Frumoasei – Munţii Şureanu
La festival şi la concursul care se desfăşoară în cadrul acestuia s-au înscris 85 de fotografi, care în aceste zile vor surprinde în imagini Cetatea Alba Carolina şi zona Şureanu – Valea Frumoasei. În fiecare din cele cinci zile sunt programate concursuri tematice.
Pe lista celor care „predau” secretele fotografiei profesionale sunt Marek Czarnecki – invitatul special al festivalului, multiplu câştigător al „British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie, câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography, Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf, care sunt şi membri ai juriului.
Fondul total de premii este de 8.500 de euro, cel mai mare din România pentru un astfel de concurs. Premiul I va fi în valoare de 2.000 euro, premiul II 1.500 euro, premiul III 1.000 euro şi 10 menţiuni a câte 400 euro fiecare. Trei dintre menţiunile au fost deja acordate într-un concurs preliminar desfăşurat pe Facebook.
Câştigătorii etapelor de concurs preliminare sunt Valentin George Besa din Sibiu, Lucian Olteanu din Bucureşti, Radu Cosmin Oprea din Ploieşti.
Toate fotografiile realizate în cadrul festivalului vor rămâne în portofoliul administraţiei locale şi vor putea fi utilizate la promovarea Cetăţii Alba Iulia şi a judeţului Alba.
Festivalul “Alba sub Lumini de Oscar” a început luni, cu un curs teoretic de fotografie de produs susţinut de către lectorul Cătălin Săvulescu despre luminile folosite şi abordările din fotografia comercială, de importanţa detaliilor într-o astfel de fotografie şi de cât de mult influenţează fotograful şi experienţa lui (teoretică, practică, dar şi senzorială şi emoţională) o fotografie de produs.
A urmat partea practică a cursului de fotografie de produs, sesiunea de hands on, iar fotografii participanţi au fost organizaţi în mai multe grupe, fiecare dintre ei având posibilitatea să fotografieze un produs folosind lumină continuă. Sesiunea practică a durat până seara, târziu, timp în care participanţii au obţinut o serie de imagini având abordări creative şi cu accente de lumină care evidenţiază anumite caracteristici ale produsului fotografiat. Participanţii nu au avut voie sa prelucreze imaginile ci să folosească doar aranjamentul de lumini pus la dispoziţie de organizatori. Din aceste serii fiecare fotograf şi-a ales cea mai bună imagine şi a înscris-o în concursul zilnic. Cea mai bună fotografie a workshop-ului a fost desemnată cea a lui Catălin Emerich din Bucureşti.
Ce de-a doua zi a fost destinată workshop-urilor de fotografie de stradă şi urbană susţinute de Vlad Eftenie, considerat cel mai bun fotograf de Urban şi Street Photography din România, câştigătorul Sony World Photography 2014. În partea teoretică participanţii au fost purtaţi de Vlad Eftenie în atmosfera oraşului prin explicarea transformărilor pe care clădirile le induc în oameni, prin evidenţierea faptului că timpul este o dimensiune accesibilă şi că fotografia urbană înseamnă, în final, un amestec omogen de lumină, timp şi emoţie.
La finalul cursului teoretic participanţii au avut de făcut trei tipuri de imagini în interiorul Cetăţii din Alba Iulia: o scenă abstractă, o fotografie urbană fără prezenţă umană şi o fotografie urbană cu prezenţă umană ca moment decisiv.
În a doua parte a zilei participanţii s-au împrăştiat în toată cetatea Alba Iuliei pentru a surprinde atmosfera, emoţia şi lumina oraşului care să corespundă criteriilor date.
„Pescarii de imagini’ au lucrat până aproape de miezul nopţii, urmând ca fotografiile făcute participanţii să aleagă doar trei fotografii pentru jurizare. Fotografiile participanţilor au fost proiectate pe esplanada din spatele porţii a 3-a a Cetăţii, spre deliciul trecătorilor, iar în urma jurizării Vlad Eftenie a ales cea mai bună fotografie a zilei.
Următoarele 2 zile continuă cu sesiuni de fotografie se desfăşoară în zonaValea Frumoasei din munţii Şureanu, unde vor fi susţinute 2 cursuri respectiv fotografie de acţiune cu Cosmin Someşan şi fotografie de peisaj cu Marek Czarnecki multiplu câştigător al „British Professional Photography Award” .
Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” este organizat de New Ad Zone, Asociaţia „Produs în Alba”, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Organizatorii încurajează şi fotografii locali să participe la acest eveniment de excepţie în care vor avea ocazia să înveţe de la cei mai buni. Proiectul CITYLOGO, finanţat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte oraşe europene , susţine evenimentul ”Alba sub lumini de Oscar”, organizat în premieră la Alba Iulia.
Proiectul CITYLOGO, finanţat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte oraşe europene (http://urbact.eu/fr/projects/metropolitan-governance/citylogo/homepage/), susţine evenimentul Alba sub lumini de Oscar, organizat în premieră în Alba Iulia. Acesta reprezintă una din acţiunile propuse de către Grupul Local de Sprijin al proiectului, din care fac parte mai mulţi factori interesaţi locali, printre care şi un fotograf şi un blogger. Printre obiectivele proiectului se numără şi creşterea vizibilităţii oraşului Alba Iulia la nivel naţional şi internaţional ca destinaţie atractivă pentru turişti şi investitori.