Cum arată în realitate „răţuşca de cauciuc” – cometa cu care sonda spaţială Rosetta se va întâlni peste cîteva zile?

28 07. 2014, 11:48

Animaţia 3-D de mai sus a fost creată de pe baza imaginilor fotografiate de unul dintre instrumentele de pe Rosetta, OSIRIS (Optical, Spectroscopic, and Infrared Remote Imaging System), imaginile fiind luate de la o distanţă de 12.000 de km.

Modelarea computerizată a dezvăluit mai multe detalii despre adevărata formă a nucleului cometei, mai puţin asemănător cu o răţuşcă de jucărie decât se credea, dar având, în orice caz, o formă complexă, cu un diametru de aproximativ 4 km.

Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko – animaţie realizată pe baza imaginilor luate de OSIRIS.    ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

De atunci, Rosetta s-a mai apropiat de cometă şi a realizat şi transmis un nou set de imagini (cele de mai jos), luate de OSIRIS la 20 iulie 2014, de la o distanţă de numai 5.500 km. 

Banda cu luminozitate mai mare care apare în dreptul porţiunii mai înguste a nucleului îi interesează în mod deosebit pe oamenii de ştiinţă: ea s-ar putea datora existenţei în acel loc a unei porţiuni bogate în gheaţă (ce reflectă mai puternic lumina), dezvelită datorită proceselor de eroziune, sau unei zone cu material cu granulaţie mai fină. În orice caz, ea ar putea da indicaţii asupra modului în care s-a format cometa 67P/C-G şi în care a evoluat spre forma actuală.

Alte imagini vor fi publicate la 31 iulie 2014, cu doar o săptămână înainte de întâlnirea sondei Rosetta cu cometa-ţintă. Echipa misiunii Rosetta a creat un blog cu ajutorul cărora cei interesaţi pot fi mereu la curent cu desfăşurarea misiunii. 

Sursa: Discovery News