Studiul a fost realizat pe un grup de 36 de câini din rase diverse. Stăpânii lor se jucau cu trei obiecte diferite, iar cercetătorii monitorizau reacţiile animalelor.
Atunci când stăpânii se prefăceau că se jucau cu un obiect ce avea forma unui câine şi era capabil să latre şi să mişte coada, reacţiile au fost asemănătoare mult mai frecvent în rândul patrupezilor adevăraţi, în comparaţie cu situaţiile în care experimentul era realizat cu unul dintre celelalte două obiecte.
Astfel, câinii îşi împingeau stăpânii de două ori mai des în scenariul cu câinele fals (78%) faţă de cazurile în care oamenii din experiment se jucau cu o lanternă în formă de lămâie (42%) sau citeau cu voce tare o carte ale cărei pagini acţionau ca nişte felicitări muzicale (22%).
De asemenea, circa 30% dintre animale au încercat să se interpună între câinele din pluş şi stăpânii lor, iar un sfert dintre ei au prezentat gesturi agresive faţă de acea jucărie.
„Potrivit studiului nostru, câinii au afişat nu doar un comportament care duce cu gândul la gelozie, ci au încercat şi să elimine relaţia dintre stăpânii lor şi presupusul rival al lor”, a explicat Christine Harris, care a publicat acest studiu în revista PLOS ONE, alături de colega ei Caroline Prouvost. Ambele cercetătoare profesează la Universitatea California din San Diego.
„Se pare că ei (câinii) erau motivaţi de grija de a proteja o relaţie socială importantă pentru ei”, a adăugat coordonatoarea studiului.