Dezvăluire despre catastrofa de la Fukushima: TEPCO recunoaşte că a eliberat cantităţi masive de materie radioactivă
Potrivit calculelor efectuate de Tokyo Electric Power (Tepco), explicate miercuri membrilor Autorităţii de reglementare nucleară (NRA), la 19 august 2013 au fost eliberate 280 de miliarde de becquereli de Cesiu 134/137 pe oră, faţă de zece milioane de becquereli pe oră în mod obişnuit. Acest lucru s-a întâmplat timp de patru ore, ceea ce înseamnă un total de 1.120 de miliarde de becquereli.
Tepco, ce promite acum sporirea supravegherii şi o mai bună evaluare lunară a emisiilor, nu a spus nimic public înainte ca Ministerul Agriculturii să pună întrebări în legătură cu acest lucru în martie, după ce a constatat o nouă poluare radioactivă în regiunea Minamisoma, la circa 20 de kilometri de centrală.
Ministerul a emis atunci ipoteza conform căreia contaminarea orezăriilor din împrejurimi ar fi putut fi cauzată de lucrările de îndepărtare a resturilor din partea superioară a reactorului 3.
„Această posibilitate există, nu o putem exclude chiar dacă ea nu a fost dovedită”, a declarat săptămâna trecută pentru AFP un purtător de cuvânt al Tepco, fără a oferi cifre.
Clădirile a trei dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au fost distruse de explozii de hidrogen în zilele care au urmat accidentului provocat la 11 martie 2011 de un tsunami gigantic, generat de o seism violent cu magnitudinea 9, produs în nord-estul arhipelagului.
După o anumită perioadă de la operaţiunile de debarasare de la reactorul 3, orezul prelevat din 14 zone ale regiunii Minamisoma prezenta un nivel de contaminare cu cesiu radioactiv de peste 100 de becquereli pe kilogram (limita legală). Acest orez nu a fost introdus pe piaţă, dar ministerul a informat Tepco şi a cerut luarea unor măsuri suplimentare.
„Am sporit măsurile de supraveghere şi modul în care încercăm să împiedicăm emisiile de praf radioactiv”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Tepco, adăugând că se va face tot ce se poate în timpul lucrărilor de la reactorul 1, care vor începe în curând.
În cazul prezent totuşi, nici Ministerul Agriculturii şi nici Tepco nu au prevenit municipalitatea din Minamisoma în legătură cu riscurile presupuse de acest gen de intervenţii.
„Ei aveau datoria de a oferi explicaţii municipalităţii”, s-a plâns un oficial din Minamisoma la postul public de televiziune NHK.
Surse: Mediafax, AFP