Home » D:News » Ultimul cargo european, ATV-5, va fi lansat marţi spre Staţia Spaţială Internaţională

Ultimul cargo european, ATV-5, va fi lansat marţi spre Staţia Spaţială Internaţională

Ultimul cargo european, ATV-5, va fi lansat marţi spre Staţia Spaţială Internaţională
Publicat: 23.07.2014
Cargoul automatizat european ATV-5, care va avea misiunea de a aproviziona Staţia Spaţială Internaţională (ISS), va fi lansat marţi, de la baza Kourou din Guyana franceză, la bordul unei rachete Ariane, a anunţat marţi compania Arianespace, citată de AFP.

Decolarea rachetei Ariane 5 ES este programată pentru marţi, la ora 23.44 GMT, a precizat Arianespace într-un comunicat de presă.

Lansarea fusese iniţial prevăzută pentru 24 iulie. Arianespace a anunţat, vineri, că o va amâna cu câteva zile, pentru a permite „verificări suplimentare la sistemul de lansare al rachetei Ariane 5 ES”. Aceste verificări s-au încheiat, precizează aceeaşi companie.

Al cincilea şi, totodată, ultimul din seria ATV („Automated Transfer Vehicle”), cargoul spaţial Georges Lemaître are misiunea de a reaproviziona ISS şi pe cei şase ocupanţi ai staţiei.

ATV-ul Georges Lemaître va livra la bordul ISS peste 2.600 de kilograme de alimente şi produse uscate, din care cea mai mare parte a fost deja încărcată încă din martie. În plus, ATV-ul va transporta aproape 850 de litri de apă potabilă şi trei tone de carburant.

Cu o masă totală de circa 20,3 tone, ATV-5 va fi reprezenta cea mai consistentă încărcătură trimistă vreodată pe orbită de un lansator Ariane, depăşindu-i în greutate pe predecesorii săi.

La finalul misiunii sale de şase luni, cargoul va fi umplut cu deşeurile (nepericuloase) produse la bordul ISS. ATV-ul se va separa de ISS şi va plonja în atmosfera terestră, unde va arde în întregime, alături de toată încărcatura reziduală pe care o transportă.

După ultima misiune a cargourilor ATV, ale căror tehnici automatizate de navigare şi de conectare vor sta la baza altor vehicule spaţiale, ISS va fi aprovizionată de vehiculele ruseşti Progress şi de cargouri operate de firme private americane aflate sub contract cu NASA.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase