Patru milioane de români nu au văzut niciodată Marea Neagră, arată un studiu
Potrivit studiului realizat de IRES pe un eşantion de 1.473 de repondenţi, circa 22% dintre români nu au fost vreodată pe litoralul românesc, iar 37% spun că au fost înainte de anul 2000. În acelaşi timp, 14% dintre participanţi afirmă că au fost la Marea Neagră anul trecut.
O treime dintre cei chestionaţi au indicat că îşi vor lua concediu. Aproape jumătate dintre ei au, în acest an, între 21 şi 30 de zile de concediu, 22% au între 11 şi 20 de zile, 15% au mai puţin de 10 zile, iar 15% peste 31 de zile.
Circa 12% dintre respondenţii care au în acest an concediu şi-au luat deja zile de concediu: 44% între 1 şi 10 zile, 25% între 11 şi 20 de zile, 17% între 21 şi 30 de zile şi 6% între 31 şi 40 de zile.
Mai mult de 1 din 5 români obişnuiesc să îşi ia concediu numai vara, 15% dintre ei împart perioada concediului atât vara, cât şi iarna, 12% nu ţin cont de anotimp atunci când îşi programează vacanţa, iar 4% îşi programează concediul în funcţie de ofertele de vacanţă pe care le găsesc.
Dintre cei cu copii sub 18 ani, 81% afirmă că merg în vacanţe împreună cu aceştia.
Un procentaj mare, de 42% dintre cei chestionaţi, optează pentru sejururile all inclusive, iar dintre aceştia 64% ar prefera ca aceste vacanţe să fie în România.
Dintre cei 31% respondenţii care preferă sejururi all inclusive în străinătate, cei mai mulţi se îndreaptă spre Turcia (22%), Grecia (14%), Spania (12%).
Gradul de satisfacţie faţă de serviciile hoteliere din România este unul moderat, mai puţin de jumătate declarându-se satisfăcuţi, 41% dintre respondenţi sunt destul de mulţumiţi, în timp ce doar 7% spun că sunt foarte mulţumiţi.
Aproape 1 din 5 români au fost în ultimii 10 ani în fiecare an, în vacanţă pe perioada verii. Procentajul celor care îşi iau vacanţă pe perioada verii este în uşoară creşere în ultimii patru ani.
Cei mai mulţi români (26%) au pe perioada verii între 1 şi 10 zile de vacanţă, 19% au între 11 şi 20 de zile , iar 9% peste 21 de zile.
Două treimi dintre cei chestionaţi şi-au petrecut vacanţele de vară din ultimii 10 ani, cel mai des, în România, 18% au fost plecaţi atât în străinătate, cât şi în ţară, iar 16% doar în străinătate.
Peste jumătate dintre respondenţi spun că anul trecut nu au fost plecaţi nicăieri pe perioada verii, 32% au rămas în România, iar 10% au fost plecaţi în străinătate.
Dintre cei care au fost plecaţi în concediu anul trecut pe perioada verii (46%), o treime au fost la mare, un sfert au fost la munte, 16% au fost şi la mare şi la multe, 16% au avut o vacanţă în care au vizitat oraşe şi locuri diferite, iar 13% au vizitat un oraş sau un loc anume.
Marea este destinaţia preferată şi pentru vacanţa de vară din acest an: 41% dintre respondenţii care vor pleca în vacanţă în această vară aleg marea, 29% aleg muntele, 9% vor merge şi la mare, şi la munte. Staţiunile balneare sunt preferate de 6% dintre respondenţi, la fel ca şi vizitele într-un oraş
Dintre cei care au fost anul trecut pe litoralul românesc, 84% se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de vacanţa petrecută la Marea Neagră
În timp ce o treime dintre respondenţi ar alege destinaţii din străinătate pentru petrecerea vacanţei de vară, 59% dintre ei spun că preferă România. Dintre ţările în care românii ar dori să-şi petreacă vacanţa de vară, pe primele locuri se află Grecia (21%), Spania (15%), Italia (12%) şi Turcia (9%)
Aproape trei sferturi (73%) dintre participanţii la studiul IRES care vor mai pleca anul acesta în vacanţa de vară declară că aleg România, ca destinaţie. Alte ţări spre care se îndreaptă românii în această vară sunt Italia, Grecia, Bulgaria, Germania, Spania sau Turcia
Pentru vacanţa de vară de anul trecut, cei mai mulţi respondenţi spun că au cheltuit sub 2.000 de lei şi doar 10% au cheltuit peste 6.000 de lei.
Aproape jumătate (45%) dintre respondenţii care vor merge anul acesta în vacanţa de vară vor cheltui cel mult 2.000 de lei, 16% vor aloca între 2001 şi 3000 de lei, iar 10% între 4.001 şi 5.000 de lei.
Doar 8% spun că bugetul pentru vacanţa de vară din acest an este mai mare decât anul trecut. Pentru o treime a rămas la fel, iar pentru aproape unul din cinci respondenţi este mai mic decât anul trecut.
Cheltuielile pentru vacanţa de vară sunt influenţate direct de starea generală financiară a familiei. La acest capitol, 47% dintre respondenţi spun că în ultimii 5 ani situaţia lor financiară a rămas la fel, în timp ce 37% consideră că s-a înrăutăţit. Totuşi, 15% dintre participanţii la studiu spun că în ultimii 5 ani situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit.
O treime dintre respondenţi spun că obişnuiesc să se cazeze, în vacanţa de vară, la hoteluri, 22% aleg pensiunile, 7% locuiesc la prieteni sau rude, 6% închiriază un apartament, 5% închiriază o casă sau o vilă.
Peste jumătate dintre cei care aleg hotelurile (53%) preferă un hotel de trei stele, 20% aleg unul de două stele, iar 17% unul de patru stele. Pensiunile cel mai des căutate sunt cele de trei margarete (45%).
Cei mai mulţi români aleg să plece în concediu cu propriul autotusim (64%), 13% aleg trenul, 10% avionul, iar 8% autocarul.
Sursa: Mediafax