Clasificarea ţine cont de numărul de vorbitori nativi, care au ca limbă maternă respectiva limbă, dar şi de numărul de state în care o limbă este vorbită oficial.
Asta înseamnă că ea este declarată limbă oficială sau că este recunoscută drept limbă a minorităţilor sau a imigranţilor.
Astfel, pe primul loc este chineza, cu peste 1,2 miliarde de vorbitori, limba fiind vorbită în 31 de ţări. Urmează spaniola, cu 329 de milioane de vorbitori în 44 de ţări şi engleza cu 328 de milioane de vorbitori nativi, limba fiind vorbită în 112 state.
Pe următoarele locuri se clasează: araba, hindi, bengaleza, portugheza, rusa, japoneza şi germana.
Limba română ocupă locul 40 în clasament, cu aproximativ 23,4 milioane de vorbitori nativi. Limba, cu toate dialectele ei, este vorbită oficial în 20 de ţări: Australia, Azerbaidjan, Canada, Croaţia, Cehia, Finlanda, Ungaria, Israel, Kazakhstan, Kârgâzstan, Moldova, Mozambic, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Statele Unite, Uzbekistan.
Ethnologue – Languages of the World este o enciclopedie online care prezintă date despre cele 6.909 limbi vorbite în prezent în întreaga lume.
Ultima ediţie a fost publicată în anul 2013, însă topul celor mai vorbite limbi din lume a fost realizat în cadrul celei de a 16-a ediţii, în anul 2009.
Sursa: Ethnologue