Desenele asemănătoare unor ochi de pe penele din coada masculilor păuni au ca rol atragerea unei partenere.
Aceste frumoase modele au disparut şi reapărut în decursul timpului, arată cercetătorii în cadrul unui studiu care a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B.
Cozile şi penele păunilor sunt foarte mari, prin urmare este o trăsătură foarte importantă din punct de vedere evolutiv, au intuit cercetătorii.
De mulţi ani oamenii de ştiinţă au căutat un răspuns clar peste a explica prezenţa acestor desene pe penele păunului, inclsiv Charles Darwin, care s-a declarat impresionat de frumuseţea acestor păsări.
Cercetătorii au analizat şi alte specii de păsări care au desene de „ochi” pe pene, inclusiv fazani şi cocoşi sălbatici.
Iniţial, ei au bănuit că aceste specii sunt destul de strâns înrudite, dar un studiu recent, coordonat de Rebecca Kimball, de la Universitatea din Florida, a demonstrat că modelele au evoluat independent.
În cadrul studiului, echipa lui Kimball a analizat 2.000 de segmente de genom de la 15 specii diferite de păsări, printre care trei care aveau „ochi” pe pene.
După ce au realizat arborele genealogic al acestor păsări şi sau aflat gradul de înrudire dintre ele, cercetătorii au observat că în decursul timpului aceste desene au apărut şi dispărut de mai multe ori.
Kimball crede că desenele sunt rezultatul preferinţelor arătate de femele. Ele sunt mai atrase de masculii cu pene care au „ochi” şi mai puţin de cei care au desenate alte forme pe pene.
Iată ce ce merită efortul de a avea şi a etala o coadă aşa de frumoasă! Păunii consumă multă energie pentru a-şi desfăşura podoaba, plus că astfel devin mult mai vizibili şi pot atrage prădătorii.
Sursa: National Geographic