Se vinde cel mai scump ceas din lume, estimat la 12 milioane de euro. Capodopera este „Graalul” ceasurilor din lumea întreagă
Acest cronograf de buzunar, din aur, ce îndeplineşte 24 de funcţii, inclusiv un calendar infinit, fazele lunii, timpul sideral şi indicaţii orare pentru răsăritul şi apusul Soarelui pentru oraşul New York, a fost realizat exclusiv manual de compania Patek Philippe în anul 1933.
Comandat în 1925 de bancherul american Henry Graves, realizarea sa a necesitat trei ani de cercetări ştiinţifice şi cinci ani pentru a fi asamblat.
Experţii în domeniu consideră că acesta este „Graalul” ceasurilor din lumea întreagă.
A fost vândut pentru prima dată la New York în 1999. Estimat pe atunci la o sumă cuprinsă între trei milioane şi cinci milioane de dolari, a fost adjudecat cu 11 milioane de dolari, devenind cel mai scump ceas din lume vândut vreodată la licitaţie. Acest record a rămas neegalat până în prezent, precizează casa Sotheby’s. Reapariţia lui pe piaţă coincide cu împlinirea a 175 de ani de la înfiinţarea manufacturii elveţiene Patek Philippe.
„Supercomplication Henry Graves” a rămas vreme de 56 de ani ceasul capabil de operaţiuni cu cel mai mare grad de complexitate din lume. În prezent, el este depăşit din acest punct de vedere doar de operaţiunile complicate realizate de maşini şi de computere.