Peste 6.700 de adulţi sănătoşi, cu vârsta de 45-84 de ani, au completat chestionare cu întrebări legate de nivelul lor de stres, eventualele simptome de depresie, prezenţa unor sentimente de furie şi ostilitate, cu ajutorul acesteia din urmă fiind măsurată viziunea cinică a unei persoane asupra altor oameni.
Participanţii au fost urmăriţi timp de 8-11 ani, cercetătorii concentrându-se asupra relaţiei dintre factorii psihologici şi riscul de AVC.
În general, cercetările în domeniu tind să se concentreze asupra factorilor de risc „tradiţionali” pentru AVC – nivelul de colesterol, fumatul, tensiunea arterială – dar factorii psihologici au un rol la fel de important, spune unul dintre autorii studiului, Susan Everson-Rose, profesor de medicină în cadrul University of Minnesota.
Până la finalul studiului, au avut loc, în rândul participanţilor, aproximativ 200 AVC .
Cercetătorii au constatat că persoanele cu nivelul cel mai înalt de cinism prezentau un risc dublu de AVC comparativ cu participanţii mai puţin cinici.
De asemenea, cei care aveau simptomele de depresie cele mai pronunţate aveau un risc cu 88% mai mare de a suferi un AVC, comparativ cu cei care aveau simptomele de depresie cel mai puţin evidente.
Iar persoanele ce sufereau de stres cronic aveau un risc de AVC cu 59% mai mare decât participanţii care nu sufereau de stres.
Între intensitatea sentimentelor de furie şi riscul de AVC nu a fost descoperită nicio corelaţie.
Studiul, ale cărui rezulatte au fost publicate în jurnalul Stroke, sugerează că starea de bine psihologică este legată nu numai de sănătatea inimii (cum arătaseră deja studii anterioare) ci şi de riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
Cercetătorii cred că emoţiile negative pot avea efecte asupra metabolismului, a hormonilor şi a sistemului imunitar, acestea afectând, la rândul lor, sistemul nervos şi influenţând riscul de AVC.
O explicaţie alternativă ar fi aceea ca emoţiile negative afectează sănătatea prin faptul că favorizează inflamaţia.
Sursa: Live Science