Datele folosite de ei provin de la World Values Survey, proiect care realizează cercetătări culturale despre valorile şi credinţele oamenilor.
La acest studiu au participat peste 400.000 de persoane din 100 de state.
Infograficul include date mai vechi, adunate în sondaje realizate în anii 1995, 1999, 2000, 2004, 2005 şi 2009.
Iată cum trebuie interpretat acest infografic:
Pe axa Y sunt trecute valorile tradiţionale, care pun accent importanţa religiei, relaţia părinte-copil şi relaţia cu autoritatea.
Persoanele care au aceste valori tind să respingă divorţul, avortul, eutanasia sau suicidul. Popoarele care sunt conduse de aceste valori au de obicei un nivel ridicat de naţionalism şi mândrie naţională.
În comparaţie, valorile secular-raţionale, aflate tot pe axa Y, în partea opusă, sunt legate mai mult de o ideologie liberală.
Pa axa X sunt trecute valorile de supravieţuire, care înseamnă rezumarea la siguranţă din punct de vedere economic şi fizic şi care sunt legate de un nivel scăzut de toleranţă şi încredere.
De cealaltă parte, valorile de auto-exprimare acordă prioritate promovării egalităţii de gen, protecţiei mediului şi toleranţei faţă de străini sau homosexuali.
Infograficul grupează ţările şi din punctul de vedere al religiei dominante, de exemplu ortodoxia, sau al limbii vorbite (limba engleză).
Ca regulă generală, un stat care au un nivel crescut de trai şi dezvoltare economică tinde să se deplaseze diagonal de la stânga infograficului (sărăcie) spre dreapta (bogăţie).
De asemenea, se observă că valorile secular-raţionale domină în statele cu o istorie demonractică îndelungată, cum este Franţa, în timp ce valorile se supravieţuire sunt mai des întâlnite în ţările estice.
La fel, în multe state vestice oamenii iau drept garantate valorile de supravieţuire şi de libertate a gândirii, astfel că vor pune accent pe valorile de auto-exprimare.
Potrivit acestui infografic, statele Rusia, Bulgaria, Ucraina, Moldova sunt dominate de valori secular-raţionale şi de supravieţuire, iar România se află mai jos, dominată de valori tradiţionale.
Conform lui Inglehart şi Welzel, autorii ai cărţii „Modernization, Cultural Change, and Democracy, publicată în anul 2005, industralizarea duce la modernizarea şi democratizarea unui stat, dar şi determină şi trecerea de la valorile tradiţionale la cele seculare, separând în final religia de autoritate.
Ultima etapă, post-industralizarea, presupune trecerea spre valorile de auto-exprimare, care înseamnă o detaşare şi mai mare faţă de autoritate.
World Values Survey pregăteşte următoarele analize, care vor prezenta informaţii adunate în perioada 2010-1014.
Sursa: Business Insider