Astfel, ei au folosit 15 voluntari si le-au scanat creierul înainte şi după ce aceştia au primit o injecţie cu psilocybină, substanţa halucinogenă care se regăseşte în unele ciuperci.
Sub acţiunea acestei substanţe, activitatea din zonele cerebrale implicate în procesarea emoţiile devin sincronizată, adică aceste zone lucrează împreună, spun cercetătorii.
Modul în care funcţionează creierul în această stare este foarte asemănător cu al creierului unei persoane care doarme şi visează, declară Robin Carhart-Harris, unul din autorii studiului.
Este primul studiu care confimă declaraţiilor consumatorilor de ciupreci halucinogene, care susţin că atunci când le consumă intră într-o stare similară visului. Acum oamenii de ştiinţă au confirmarea că într-adevăr aşa se întâmplă.
În acelaşi timp, zonele cerebrale responsabile cu gândirea şi cu conştiinţa de sine au o activitate redusă.
În plus, cercetătorii au mai observat că persoanele care consumă aceste substanţe au mai multe stări ale activităţii cerebrale, ceea ce confirmă o altă declaraţie a consumatorilor – că mintea lor pare să se extindă.
Autorii studiului recunosc că tehnicile folosite sunt foarte recente şi că rezultatele lor ar trebui confirmate şi de alte cercetări.
Studiul a fost publicat în revista Human Brain Mapping.
Sursa: Live Science