Richard Scher, dermatolog la Colegiul Medical Weill Cornell, avertizează că persoane care au acest prost obicei îşi pun sănătatea în pericol.
În pirmul rând, bacteriile care se află pe unghii, printre care şi periculoasele E.coli şi salmonella, ajung astfel în tractul digestiv. Astfel, vor duce la infecţii intestinale, diaree şi dureri abdominale.
De asemenea, cei care au de mult timp acest obicei ajung să sufere de o infecţie numită panariţiu, spune Scher.
Rupturile pielii din jurul unghiilor stimulează acumularea de bacterii, care provoacă inflamaţie, înroşirea locului, durere şi chiar puroi, care trebuie tratat chirugical şi prin antibiotice.
O altă infecţie comună este cea produsă de virusul HPV, care provoacă negi, adaugă Chris Adigun, dermatolog la Langone Medical Center. După ce apar negii în zona unghiilor, aceştia se vor extinde şi în jurul gurii şi pe buze.
Şi dinţii vor avea de suferit dacă vă roadeţi des unghiile. Ei îşi vor schimba poziţia, maxilarul nu se va mai închide corect, iar gingiile pot fi şi ele afectate de infecţii.
Rosul unghiilor în cazul adulţilor este un tic nervos provocat de stres, de aceea este şi foarte greu de eliminat. O soluţie ar fi folosirea de substanţe cu gust amar care să fie pulverizate pe unghii.
Totuşi, de cele mai multe ori metoda nu este foarte eficientă, singura soluţie fiind ajutor din partea unui psiholog, spune Scher.
Sursa: Time