Un meteorit necunoscut până acum poate explica misterul evoluţiei vieţii pe Terra
În această carieră de piatră au mai fost găsiţi anterior alţi 100 de meteoriţi fosili, toţi făcând parte din clasa numită L chondrite.
Ei sunt des întâlniţi, pentru că în urmă cu 470 de milioane de ani, Pământul a fost supus unui adevărat bombardament din partea acestor roci spaţiale.
Meteoriţii L chondrite sunt resturi rămase în urma coliziunii dintre doi asteroizi. Roca mai mare s-a descompus în aceşti meteoriţi, iar asteroidul mai mic dintre cei doi asteroizi a dispărut fără să lase vreo urmă, până acum, cred oamenii de ştiinţă.
Ei spun că fragmentul ciudat de meteorit este de fapt o parte din acest asteroid pierdut.
Chiar în timpul bombardamentului intens cu meteoriţi L chondrite, viaţa a început brusc să înflorească pe Terra. Au apărut multe specii noi, iar acest lucru se datorează ploii de meteoriţi, care a stimulat dezvoltarea ecologică, timp de aproximativ 10 milioane de ani.
Faptul că noua rocă a fost găsită în acelaşi strat ca meteoriţii L chondrite sugerează că poate fi o parte din asteroidul care s-a vaporizat aproape complet la impactul în spaţiu cu un asteroid mai mare.
Noul tip de meteorit are o compoziţie puţin diferită de celelalte, iar cercetătorii vor să caute acum şi alte fragmente similare, în alte cariere de piatră.
Meteoritul găsit lângă Stockholm a fost analizat de Birger Schmitz şi echipa lui de la Universitatea Lund.
Sursa: Gizmodo, New Scientist