Home » D:News » Experiment inedit: de ce au fost scufundate 300 de sticle de şampanie pe fundul Mării Baltice?

Experiment inedit: de ce au fost scufundate 300 de sticle de şampanie pe fundul Mării Baltice?

Experiment inedit: de ce au fost scufundate 300 de sticle de şampanie pe fundul Mării Baltice?
Publicat: 28.06.2014
Aproximativ 300 de sticle de şampanie au fost scufundate la o adâncime de 40 de metri pe fundul Mării Baltice, în largul Arhipelagului Âland (Finlanda), pentru studierea procesului de îmbătrânire a vinului, au anunţat reprezentanţii brandului Veuve Clicquot.

„Este o mare foarte puţin sărată, care limitează coroziunea şi acea adâncime oferă condiţii de conservare ideale, cu o apă la temperaturi constante, de circa 5 grade, în întuneric complet”, a explicat Fabienne Moreau, istoric al casei Veuve Cliquot.

Nu există curenţi marini în acel loc şi, la adâncimea de 40 de metri, presiunea este uşor mai mică decât aceea din sticle, evitând astfel schimburile cu mediul ambiant„, a adăugat ea.

Închise într-o cutie din oţel, cele 250 de sticle provenind de la mari producători viticoli şi cele 50 de sticle premium au fost scufundate în Marea Baltică pe 18 iunie, într-o zonă din care au fost recuperate, în 2010, mai multe sticle de şampanie veche, găsite pe epava unei goelete care a naufragiat la începutul secolului al XIX-lea.

În total, 145 de sticle de Veuve Cliquot, Heidsieck şi Juglar au fost recuperate de pe acea epavă, iar unele dintre ele au fost vândute apoi la licitaţie.

„Conservarea excepţională a acelor sticle scufundate în mare timp de aproape două secole ne-a uimit în momentul degustării, iar acest fapt ne-a făcut să ne dorim să continuăm acest experiment”, a subliniat Fabienne Moreau.

După părerea ei, operaţiunea, denumită „Cellar in the sea”, trebuie să dureze cel puţin 30 de ani. La acest experiment participă experţi în oenologie de la Universitatea Reims şi de la Universitatea Bordeaux.

Acelaşi număr de „sticle martor” au fost depozitate într-o cramă tradiţională din oraşul francez Reims, din care sunt extrase cu regularitate eşantioane ce sunt analizate, pentru a compara evoluţia vinurilor.

În 2013, producătorul de şampanie Drappier a realizat un experiment similar, scufundând timp de un an 600 de sticle Oceanul Atlantic, în largul coastelor franceze, la o adâncime de 15 metri.

„Am efectuat o degustare, luni, şi toţi experţii prezenţi au remarcat o diferenţă între vinurile scufundate şi eşantioanele-martor, cu o preferinţă semnificativă pentru cele care au petrecut o perioadă în ocean”, a explicat Michel Drappier, proprietarul brandului.

„Aceste şampanii au bule mai fine, o efervescenţă frumoasă şi o complexitate mai mare”, a adăugat el.

Surse: Mediafax, Decanter

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” | Altceva cu Adrian Artene
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” ...
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun în peninsula coreeană
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun în peninsula coreeană
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații