O „insulă magică”, fotografiată pe unul din sateliţii planetei Saturn. Ce este de fapt?

23 06. 2014, 13:02

Imaginea a fost surprinsă anul trecut, iar bizara formaţiune nu se mai afla acolo câteva zile mai târziu, când a fost realizată o altă fotografie.

Deocamdată cercetătorii îi spun „insula magică”, pentru că nu au o explicaţie clară privind originea ei, doar câteva teorii. Ar putea fi vorba de valuri, de bule care ies la suprafaţa lacului sau chiar de un gheţar desprins de ţărm.

Jason Hofgartner, de la Universitatea Cornell din New York, spune că este greu de stabilit originea acelei formaţiuni, pentru că există o singură fotografie în care apare, însă el este sigur că „nu este ceva care să poată fi văzut în mod normal pe Titan”.

Titan este unul din cele mai interesante corpuri cereşti din sistemul nostru solar. Aici se află dune de hidrocarburi şi lacuri cu metan şi etan lichid.

Mările de pe Titan sunt pline cu hidrocarburi lichide    

Gravitaţia este foarte slabă, atmosfera extrem de densă, iar aerul ar fi otrăvitor pentru oameni, fiind plin de cianuri.

Cel mai mare satelit al lui Saturn este singurul corp ceresc despre care ştim că are lichide stabile pe suprafaţa lui şi unde plouă.

Aici sunt mai multe lacuri, trei dintre ele fiind suficient de mari pentru a putea fi considerate mări.

Bizara „insulă” a fost observată în marea Ligeria, care are o adâncime de 150 de metri şi se întinde pe kilometri întregi, în emisfera nordică a lui Titan.

Sonda spaţială Cassini a fotografiat această zonă în 2007, 2009 şi în 2013, iar abia în ultima poză a apărut formaţiunea. „Insuliţa” se află la doar 10 kilometri de ţărm.

Are aproximativ 19 km lungime şi 6 km lăţime. A fost surprinsă în imagine pe 10 iulie 2013, iar câteva zile mai târziu, pe 26 iulie, nu a mai apărut în fotografie.

Una din explicaţiile posibile aduce în discuţie valurile care ar exista pe acest lacuri şi mări. În martie, cercetătorii din echipa lui Hofgartner au anunţat că au observat mici valuri de marea numită Punga.

John Zarnecki, de la Universitatea Open, spune că singura metodă prin care putem afla exact ce este acel punct alb de pe fotografie este lansarea unei sonde care să plutească pe mările de pe Titan şi să observe în detaliu aceste formaţiuni.

Propunerea NASA de a lansa o sondă de acest fel a fost respinsă în favoarea unei misiuni pe Marte.

Există însă alte două misiuni care oferă speranţe cercetătorilor. Una presupune lansarea unui balon care să aducă o dronă pentru cartografierea corpului ceresc, iar alta prevede folosirea unui submarin care să cerceteze marea Kraken, care are o adâncime de peste 300 de metri.

Sursa: The Guardian