Dovezile slăbirii câmpului magnetic sunt monitorizate de ani de zile, dar cele mai bune măsurători au fost obţinute recent, după lansarea celor trei sateliţi Swarm ai ESA, în noiembrie 2013.
Câmpul magnetic ia naştere datorită miezului de fier al planetei, care se comportă ca un magnet uriaş, dar acest miez nu este stabil.
Astfel, polii magnetici ai planetei se deplasează cu o rată medie de 15 km/an, iar în ultima perioadă această deplasare s-a accelerat.
O dată la câteva milioane de ani, polii magnetici îşi schimbă locurile, se inversează, iar acest lucru ar putea să se întâmple în viitorul nu foarte îndepărtat. Polul nord magnetic, aflat acum în Canada, se deplasează spre Siberia.
În prezent, s-a observat o slăbire a câmpului magnetic deasupra Americii de Nord, iar dacă fenomenul se va accentua efectele pot fi destul de grave.
Regiunile care nu vor mai fi protejate vor fi expuse la radiaţiile nocive ale Soarelui, dar şi la cele care vin de la supernove îndepărtate. Totuşi, nu există deocamdată indicii privind un scenariu cu adevărat îngrijorător.
În mod normal, câmpul magnetic are o putere de 40.000nT, iar pierderea măsurată în ultimele 6 luni este de doar 80Nt.
Slăbirea câmpului magnetic ar putea să se accentueze în următoarele mii de ani, dar acest lucru nu va duce probabil la vreo extincţie în masă.
Vor fi afectate numai sistemele de comunicaţii şi reţelele electrice, spun specialiştii. Partea pozitivă este că aurorele boreale vor fi mult mai spectaculoase.
Noile date privind câmpul magnetic al Terrei au fost prezentate la întâlnirea echipei misiunii Swarm, care a avut loc la Copenhaga, pe 19 iunie.
Sursa: I Fucking Love Science!