Organismul uman devine dependent de anumiţi hormoni secretaţi în cursul expunerii la radiaţia ultravioletă (UV), hormoni care induc o stare de bine.
Relaţia dintre expunerea la ultraviolete şi riscul apariţiei cancerului de piele este bine stabilită şi este cunoscută de mulţi ani; totuşi, numărul cazurilor de cancer al pielii creşte accelerat, spune dr. David E. Fisher, director al departamentului de dermatologie de la Massachusetts General Hospital (MGH) şi Harvard Medical School.
Unii cercetători sugerează că obiceiul de a se expune mult la soare şi de a recurge frecvent la bronzarea la solar are trăsături care îndreptăţesc calificarea lui drept comportament adictiv (de dependenţă). Se crede că expunerea la UV stimulează secreţia unor substanţe numite endorfine, care ajută la atenuarea durerii prin activarea unor molecule numite receptori opiacei – aceiaşi receptori care sunt activaţi şi de substanţe opiacee precum morfina, heroina şi unele medicamente analgezice.
Dr. Fisher şi colegii săi au studiat acest efect pe şoareci, expunând animalele (după ce le-au ras blana) la lumină ultravioletă, în doze mici, timp de 6 săptămâni. După o săptămână, nivelul endorfinelor în sânge crescuse deja, iar ulterior şoarecii au început să prezinte o scădere a sensibilităţii la unii stimuli senzoriali – un semn că fusese afectată calea de semnalizare celulară ce implica receptorii opiacei, acesta fiind un efect al creşterii nivelului endorfinelor.
Când li s-a administrat un medicament care bloca receptorii opiacei, şoarecii au prezentat simptome de sevraj („criza” produsă de renunţarea la o substanţă faţă de care există dependenţă) – de pildă, tremurau şi clănţăneau din dinţi -, ceea ce sugerează că expunerea la UV produsese dependenţă fizică şi comportament de tip adictiv.
Când li se administrau medicamente ce blocau receptorii opiacei, reducând astfel efectul endorfinelor, şoarecii care trecuseră prin sevraj evitau cu bună-ştiinţă condiţiile în care suferiseră această neplăcere.
Toate aceste rezultate sugerează că expunerea la ultraviolete ar crea, într-adevăr, dependenţă.
Poate că n-ar fi rău ca mesajele educative adresate oamenilor, pentru a-i convinge să evite expunerea excesivă la ultraviolete, să se bazeze pe acest aspect, spune dr. Fisher; în loc de a le spune că bronzarea în exces le face rău şi îi poate îmbolnăvi de cancer, s-ar putea recurge la mesaje care să comunice faptul că e vorba despre un comportament similar cu dependenţa de droguri opiacee.
De asemenea, având în vedere că e vorba despre obiceiuri ce creează o dependenţă cu efecte periculoase, ar trebui restricţionat mai drastic accesul la aparatele de bronzat de tip „solar”, în special accesul adolescenţilor.
Sursa: Fox News