Iluzie auditivă uimitoare: sunetul pe care nu ai cum să nu-l auzi. Ce se întâmplă cu creierul tău?
În ambele cazuri, creierul nu poate înţelege anumite detalii decât atunci când i se spune la ce anume trebuie să fie atent.
Prin urmare, dacă nu ne spune cineva că în fotografie este chipul unei tinere, noi vedem o bătrână, dar, după ce înţelegem trucul, creierul nostru nu are nicio problemă în a observa clar chipul tinerei.
Acest clip durează doar 50 de secunde şi a fost conceput de Jayatri Das, de la Institutul Franklin.
La început, sunetele sunt modificate digital prin filtre speciale şi par zgomote fără sens.
Apoi auzim versiunea originală, nemodificată şi astfel putem distinge vocea unei femei care spune „The Constitution Center is at the next stop” (Constitution Center este la staţia următoare).
În mod uimitor, după ce ascultăm din nou versiunea modificată a frazei vom reuşi să distingem corect cuvintele şi să înţelegem totul.
Acelaşi fragment sonor nu o să ni se mai pară acum un zgomot fără sens. Asta deoarece creierul nostru ştie deja la ce trebuie să se aştepte.
Iniţial nimeni nu putea înţelege mesajul din clip, dar, după ce a auzit varianta originală, absolut toţi subiecţii au descifrat cuvintele chiar dacă acestea rămăseseră modificate digital.
Acest gen de iluzii – optice şi auditive – demonstrează că simţurile noastre nu reflactă doar lumea din exterior. Ele sunt în egală măsură produsul aşteptărilor noastre, combinate cu stimulii exteriori.
În acest caz, vorbim de imagini pe care nu ai cum să nu le vezi sau despre cuvinte pe care nu ai cum să nu le auzi, din momentul în care ai aflat la ce trebuie să te aştepţi.
Andy Clark, filozof la Universitatea Edinburgh, spune că aceste iluzii demonstrează că graniţa dintre percepţie şi gândire pare să dispară.
Sursa: The Atlantic