Companiile producătoare de tehnologie în domeniul telefoniei mobile au fost presate în ultimul an de autorităţile publice să creeze funcţii prin care proprietarii de smartphone-uri să poată dezactiva aparatele în caz de pierdere sau furt, limitând posibilitatea revânzării acestora.
Peste 30% din furturile din marile oraşe implică telefoanele mobile, iar în unele cazuri au loc şi acte de violenţă, potrivit Comisiei Federale pentru Telecomunicaţii.
În urma introducerii de către Apple, în luna septembrie, a unei funcţii de blocare, furturile de iPhone-uri au scăzut puternic în unele oraşe, a declarat procurorul general din New York, Eric Schneiderman.
Organizaţia Secure Our Smartphones Initiative (Iniţiativa pentru Siguranţa Smartphone-urilor) a anunţat joi, într-un raport, că furturile din New York care au avut ca obiect produse ale Apple au scăzut cu 19% în primele cinci luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În San Francisco şi Londra, furturile de produse Apple au scăzut cu 38%, respectiv 24%, potrivit biroului lui Schneiderman.
„Statisticile publice joi ilustrează eficienţa extraordinară a funcţiilor de blocare, iar angajamentele asumate de Google şi Microsoft reprezintă paşi înainte către siguranţa consumatorilor”, se arată într-un comunicat al lui Schneiderman.
Potrivit companiei de analiză a pieţei ComScore, sistemul de operare Android are o cotă de 52,5% pe piaţa americană, Apple de 41,4%, iar Microsoft de 3,3%.
În acest an, telefoanele cu sistem Android vor avea o cotă de 80,2% pe piaţa mondială, iar Apple, cu platforma iOS, de 14,8%, conform firmei de cercetare IDC.
Grupul CTIA-The Wireless Association din Washington, reprezentând industria wireless, a anunţat în aprilie că membrii săi vor oferi de anul viitor o tehnologie care va permite clienţilor, de la distanţă, să şteargă şi să facă inoperabile datele din telefoane, în caz de furt.