De ce au oamenii păr pubian? Cercetătorii au diferite explicaţii
Una din aceste teorii este destul de logică, deşi puţin plauzibilă. Părul din zonele sensibile ar avea menirea de a reduce fricţiunea. Atunci când pielea se freacă de piele apare un disconfort, care este redus de prezenţa unei bariere cum este părul.
Iritaţiile pot provoca răni si măresc riscul contactării de boli cu transmitere sexuală.
Totuşi, cei mai mulţi oameni care suferă de iritaţii în zona axilei se plâng de fapt de problemele provocate de raderea părului în sine, nu de lipsa acestuia.
De asemenea, mai există ideea că părul pubian protejează organele de reproducere împotriva frigului. Dar, dacă aceasta ar fi explicaţia, atunci ar trebui să fie mult mai mult păr în această zonă, iar femeile să aibă chiar şi burta acoperită de păr, pentru că uterul şi ovarele se află în zona inferioară a abdomenului. Din fericire, nu este aşa!
Potrivit altei teorii, părul este o barieră împotrova prafului şi murdăriei, care astfel nu mai ajunge în vagin şi uretră. În cazul femeilor teoria ar putea fi corectă, dar bărbaţii, deşi au păr pubian, nu au această protecţia la nivelul uretrei.
O altă explicaţie sugerează că singurul rol al acestui păr considerat acum nedorit este acela de a ajuta la găsirea unui partener sexual.
Părul axilar şi pubian apare la pubertate, când devin active şi glandele sudoripare apocrine, care secretă o transpiraţie mai uleioasă, vâscoasă, ce conţine diferite proteine şi un miros intens.
Aceste glande se află doar în zona pubiană şi a axilelor. Părul absoarbe transpiraţia care conţine mulţi feromoni şi astfel atrage un potenţial partener.
De asemenea, poate nu este o coincidenţă că în jurul vârstei de 50 de ani părul din aceste zone devine mai subţire. Poate fi o altă dovadă că părul are ca rol doar găsirea unui partener sexual.
Un studiu recent sugerează că oamenii sunt atraşi de parteneri care au un miros specific, ce sugerează o mai mare diferenţă la nivel genetic.
Această diferenţă este redată de indicele MHC (Major Histocompatibility Complex), iar partenerii care sunt foarte diferiţi genetic au de obicei urmaşi mult mai sănătoşi.
La studiu au participat mai multe femei, care au miros diferite tricouri purtate de mai mulţi bărbaţi care nu folosiseră deodorant sau parfum.
Femeile i-au considerat mai atrăgători, după miros, pe bărbaţii care aveau un MHC cât mai diferit de al lor. Este chiar posibil că mirosul corporal al unei persoane să provoace excitaţie, iar acest lucru se întâmplă destul de des, spun cercetătorii.
Prin urmare, este foarte posibil ca rolul părului pe care acum cei mai mulţi dintre noi vrem să-l eliminăm este acela de a ne ajuta să ne „mirosim” mai uşor partenerul ideal.
Sursa: Gizmodo