Misterul „craniului lui Leonardo da Vinci”. Teoria care a stârnit controverse printre cercetători

20 06. 2014, 00:00

Deşi mulţi istorici contestă această ipoteză, un studiu recent sugerează că da Vinci ar putea fi autorul acestei inedite opere de artă.

Modelul are doar o treime din dimensiunea normală a unui craniu uman. Este realizat manual, foarte atent, respectând detaliile anatomice ale unui craniu real, dar îi lipseşte mandibula şi un os al obrazului.

De aceea, Stefaan Missinne, cercetător belgian stabilit la Viena, crede că modelul a fost realizat de o persoană care avea cunoştinţe foarte avansate de anatomie.

Leonardo da Vinci a studiat anatomia, prin disecţii, pentru a putea da modelelor din desenele şi picturile sale forme cât mai apropiate de adevăr.

Totuşi, el nu a înţeles totul foarte corect, unele erori specifice epocii medievale au fost preluate şi de marele artist italian. Aceste greşeli se regăsesc şi în desenele lui da Vinci care ilustrează cranii umane.

Missine spune că micul craniu datează din anul 1508 şi este realizat din mistioni, o mixtură de pietre pe care Leonardo experimentase sculptura în decursul vieţii sale.

În plus, cercetătorul spune că în inventarul lui Salai, elevul lui da Vinci, apare o menţiune despre un craniu asemănător cu acesta.

La rândul său, Michael Kwakklestein, de la Dutch University Institute for Art History, a studiat craniul, la rugămintea actualilor săi proprietari. Din păcate, nicio sculptură a lui da Vinci nu a fost păstrată, de aceea nu poate fi cumpoarat craniul cu o altă lucrare a artistului renascentist.

Martin Kemp, cercetător la Universitatea Oxford, este la fel de sceptic şi spune că modelul nu poate fi comparat nici cu desenele lui da Vinci, pentru că acest craniu nu este complet. El nu crede că artistul italian ar fi vrut să facă intenţionat o sculptură diformă.

Cu toate acestea, Missinne precizează că Leonardo fusese fascinat de chipurile oamenilor şi a încercat mereu să înţeleagă de ce unii aveau figuri monstruoase, anormale.

Sursa: Live Science