Explozia va distruge vârful muntelui Cerro Amazones, aflat la 3.000 de metri altitudine.
Observatorul astronomic se va numi European Extremely Large Telescope şi va ajuta la descoperirea planetelor îndepărtate şi poate chiar a unor forme de viaţă extraterestră.
Telescopul ar trebui să fie finalizat în anul 2022 şi va fi uriaş. Oglinda lui va avea 40 de metri diametru şi va putea capta de 15 ori mai multă lumină decât orice alt telescop, iar imaginile pe care le va realiza vor fi de 16 ori mai clare decât cele ale celebrului Hubble.
Construcţia lui va costa 1,1 miliarde de dolari, iar astronomii cred ca va oferi date importante pentru a înţelege misterul materiei întunecate, care formează cea mai mare parte a masei Universului.
Noul telescop va putea „vedea” mult mai departe în timp şi spaţiu decât orice alt observator astronomic de până acum.
Locaţia aleasă este ideală pentru acest proiect, E-ELT urmând să fie amplasat la o altitudine foarte mare, unde poluarea atmosferică este redusă.
Telescopul uriaş este un proiect care aparţine Observatorului European Sudic (ESO), în finanţare fiind incluse mai multe state.
Este varianta fezabilă a unui proiect şi mai ambiţios, care ar fi trebuit să aibă o oglindă de 100 de metri în diametru şi s-ar fi numit Overwhelmingly Large Telescope. Planurile au fost abandonate din cauza sumelor uriaşe care ar fi fost necesare pentru finanţare.
În prezent mai există două proiecte similare, Giant Magellan Telescope şi Thirty Meter Telescope.
Primul este deja în construcţie pe vârful Las Campanas din Chile, la peste 2.550 metri altitudine şi va fi gata peste 10 ani. Costul proiectului se ridică la 700 de milioane de dolari.
Thirty Meter Telescope va costa în total 1 miliard de euro şi va fi gata abia în 2022, urmând să fie construit pe vârful Mauna Kea din Hawaii, unde se află deja mai multe telescoape.
Aruncarea în aer a muntelui va avea loc pe 19 iunie, între orele 16.30-18.30 UTC, iar evenimentul va fi transmis în direct pe site-ul ESO şi pe contul de YouTube al ESO.
Sursa: Daily Mail