Detaliul observat pentru prima dată pe suprafaţa Lunii. Ce au descoperit cercetătorii?
Din cauza gravitaţiei care determină cele două corpuri cereşti să fie atrase una de cealaltă, ambele au o formă uşor ovală.
Pe Pământ, influenţa Lunii se simte mai ales sub forma mareelor, pentru că apa oceanelor este mult mai uşor de deplasat decât uscatul.
Efectul similar care are loc pe Lună este mai greu de observat, pentru că aici nu există apă, totul este solid.
Totuşi, gravitaţia Terrei a format o mică umflătură de aproximativ 50 de cm pe suprafaţa Lunii în zona mai apropiată de planeta noastră şi o altă umflătură în partea mai îndepărtată.
Această deformare este greu de măsurat, dar detaliul observat recent va ajuta cercetătorii să afle noi date despre interiorul Lunii, spune Erwan Mazarico, de la NASA Goddard Space Flight Center.
Mică umflătură de deplasează în timp, în funcţie de poziţia Pământului, deşi Luna este mereu cu aceeaşi parte spre noi.
Detaliul a fost observat de sateliţii NASA Lunar Reconnaissance Orbiter şi Gravity Recovery and Interior Laboratory, care adună noi informaţii despre Lună.
Aceste aparate au măsurat de mai multe ori înălţimea a 350.000 de zone de pe pe suprafaţa Lunii, iar experţii au comparat aceste măsurători şi astfel au observat mareele care au loc aici.
Savanţii calculaseră şi înainte această deformare, dar abia acum teoria lor a fost confirmată de datele obţinute de sateliţii de pe orbita Lunii.
Sursa: Yahoo News