În fiecare an, sărbătoarea Rusaliilor este un eveniment important pentru comunitatea ruşilor lipoveni din Carcaliu, un sat din judeţul Tulcea, care avea o populaţie, la ultimul recensământ, cel din 2011, formată din 91% ruşi lipoveni şi numai 9% români.
Oamenii pregătesc din timp biserica cea mare, „Sf. Treime”, făcând curat şi aducând iarbă şi ramuri de salcie, ritual mai puţin obişnuit în bisericile ortodoxe. Iarba simbolizează Grădina Raiului, acolo unde a fost înfăptuit păcatul originar, şi unde s-a pogorât Duhul Sfânt pentru prima dată, iar salcia face trimitere la lemnul din care Noe şi-a construit Arca.
Pregătirile dau o stare de febrilitate satului, mai toţi sătenii fiind angrenaţi în diverse activităţi pentru ca slujba de Rusalii să iasă cât mai bine, mai ales că la ea participa şi Înalt Prea Sfinţia Sa Arhiepiscopul Flavian al Slavei, prilej de mândrie pentru ruşii lipoveni din Carcaliu.
Materialul, realizat de fotograful
Cristian Munteanu, desfăşurat pe durata a şase zile, surprinde diverse momente ale pregătirilor, precum curăţenia din biserică, împodobirea ei, chemarea la biserică, îmbrăcarea hainelor tradiţionale, slujba şi masa tradiţională.