Anumite cancere sunt favorizate de un comportament zilnic de care e foarte greu să scăpăm. Ce ne recomandă specialiştii?

17 06. 2014, 13:50

Pentru fiecare 2 ore în plus petrecute zilnic pe scaun, riscul cancerului de colon creşte cu 8%, iar riscul femielor de a dezvolta cancer al endometrului (mucoasa uterină) creşte cu 10%, arată studiul publicat în Journal of the National Cancer Institute.

Ceea ce e şi mai important e faptul că nu conta cât de activi erau participanţii atunci când nu stăteau jos; cu alte cuvinte, dacă o persoană stă pe scaun 10 ore pe zi, la serviciu şi acasă, efectele nocive, în ceea ce priveşte acest aspect specific – creşterea riscului de cancer -, nu sunt compensate de faptul că persoana respectivă exersează intens în restul timpului.

Aceste descoperiri arată că un comportament sedentar reprezintă un factor de risc independent pentru apariţia cancerului, diferit de lipsa exerciţiului fizic, explică dr. Daniela Schmid, de la Universitatea din Regensburg, Germania, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au analizat date din 43 de studii anterioare, implicând peste 4 milioane de persoane, dintre care aproape 70.000 aveau cancer.

Care este mecanismul prin care şederea îndelungată pe scaun măreşte riscul de cancer? E posibil să fie vorba despre mai mulţi factori, cred cercetătorii, printre care: obezitatea, favorizată de sedentarism şi care măreşte riscul apariţiei cancerului; creşterea glicemiei, favorizată de faptul de a şedea jos după mese şi care a fost corelată cu sporirea riscului de apariţie a cancerului la colon.

Ce pot face oamenii a căror muncă implică şederea pe scaun perioade lungi de timp? Specialiştii recomandă întreruperea şederii prin perioade de activitate fizică uşoară; de exemplu, deplasarea de la un birou la altul, pentru a vorbi cu colegii, în loc de a comunica prin email sau telefon.

Şi, cu toate că studiile arată că şederea îndelungată sporeşte riscul cancerului indiferent de activitatea sportivă desfăşurată în restul timpului, oamenii de ştiinţă recomandă totuşi să nu renunţăm la exerciţiul fizic (alergare, mers cu bicicleta, mers pe jos etc.), deoarece acesta este totuşi foarte benefic stării de sănătate a organismului, în general.

Sursa: Live Science