Ce este „dieta ADN” , promovată ca fiind mult mai eficientă decât dietele obişnuite?
Ei au recomandat unor pacienţi obezi 5 tipuri diferite de regim, în funcţie de rezultatul analizei genetice, iar pacienţii au slăbit cu 33% mai mult decât în cazul unui regim obişnuit, acelaşi pentru toţi.
Studiul porneşte de la ideea că, datorită particularităţilor genetice diferite ale oamenilor, organismele lor procesează diferit carbohidraţii şi grăsimile; de aceea, mâncând aceleaşi alimente, unii se îngraşă, iar alţii nu.
Studiul a inclus 191 de pacienţi obezi, dintre care 87 au ţinut diete ADN personalizate, în timp ce alţi 104 au ţinut un regim standard, care presupunea, pur şi simplu, ca ei să mănânce cu 600 de calorii mai puţin pe zi, faţă de cât mâncau în mod obişnuit.
Printre regimurile personalizate se numărau dieta mediteraneană, regimul sărac în grăsimi sau cel sărac în carbohidraţi, iar pacienţii au fost monitorizaţi timp de 2 ani.
Cei care au ţinut diete personalizate au slăbit cu 33% mai mult decât cei ce au ţinut diete standard, iar masa lor musculară a crescut mai mult, comparativ cu cea a celorlalţi pacienţi .
Testele ADN utilizate sunt disponibile comercial, fiind realizate de compania DNAFit pe baza unei probe trimise de pacienţi, prin ştergerea interiorului gurii cu un tampon special.
Alţi cercetători în domeniu consideră că rezultatele studiului sunt de mare interes, dar că e nevoie de multe alte cercetări pentru a dovedi eficienţa acestui mod de abordare.
Sursa: Mail Online