Home » D:News » Wikipedia dezvăluie care a fost cea mai influentă personalitate din istorie. Iisus este pe locul doi

Wikipedia dezvăluie care a fost cea mai influentă personalitate din istorie. Iisus este pe locul doi

Publicat: 13.06.2014
Cea mai influentă personalitate istorică de pe site-ul Wikipedia este suedezul Carl Linné, inventatorul sistemului de clasificare a plantelor şi animalelor, iar pe locul al doilea în acest top se situează Iisus, potrivit unui studiu realizat recent de mai multe universităţi europene.

Carl Linné, născut Carolus Linnaeus, cunoscut după înnobilare sub numele Carl von Linné, s-a născut pe 23 mai 1707, în localitatea suedeză Råshult. Botanist, medic şi zoolog, Carl Linné este considerat părintele taxonomiei şi al ecologiei moderne. Savantul suedez a murit pe 10 ianuarie 1778, în oraşul Uppsala.

Potrivit washingtonpost.com, pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au avut nevoie de un proces matematic destul de îndelungat. În mare, ei au considerat că site-ul Wikipedia este un fel de reţea, iar fiecare pagină a site-ului este un nod din această reţea. Link-urile dintre pagini reprezintă şi legături între noduri. Nodurile cu cele mai multe link-uri tind să fie cele mai importante.

Pentru determina cea mai influentă personalitate de pe Wikipedia, cercetătorii au analizat 24 de „ediţii” (limbi) ale enciclopediei online Wikipedia cu ajutorul mai multor algoritmi, care nu diferă prea mult de algoritmii folosiţi de Google pentru a afişa principalele rezultate ale căutărilor efectuate. Algoritmii au ţinut cont de numărul nodurilor, al link-urilor acestora şi de distanţa dintre ele. Cercetătorii au identificat astfel paginile care au influenţat cel mai mult celelalte pagini din reţea şi au alcătuit două liste (în funcţie de doi algoritmi) cu cele mai influente personalităţi de pe plan mondial.

Pentru algoritmul PageRank, acelaşi care este folosit şi de motorul de căutare Google, primul loc a fost ocupat de Carl Linné. Topul 10 este completat de Iisus, Aristotel, Napoleon, Adolf Hitler, Iulius Cezar, Platon, William Shakespeare, Albert Einstein şi regina Elizabeth a II-a.

Pentru algoritmul 2D Rank, care foloseşte o formulă diferită de calcul, primul loc a fost ocupat de Adolf Hitler. Topul 10 este completat de Michael Jackson, Madonna, Iisus, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, papa Benedict al XVI-lea, Alexandru cel Mare, Charles Darwin şi Barack Obama.

Analizând absenţele notabile din cele două liste, cercetătorii au remarcat că doar două femei – Madonna şi a regina Elizabeth a II-a – au reuşit să apară în topurile celor mai influente personalităţi. Totodată, ei au remarcat faptul că din cele două liste lipsesc personalităţi din afara Occidentului, precum Gandhi, profetul Mohamed şi Buddha.

Acesta a fost, de altfel, şi un aspect care îi interesa foarte mult pe cercetători: pe lângă alcătuirea listelor cu cele mai influente personalităţi, ei au făcut totodată o analiză a acestora, în funcţie de sex, epoca în care au trăit şi ţara lor de origine. Astfel, s-a ajuns la concluzia că în ediţiile Wikipedia cele mai importante personalităţi sunt bărbaţi, născuţi în Occident, după secolul al XVII-lea. Carl Linné respectă toate aceste criterii.

„Principalele personalităţi de pe Wikipedia sunt în majoritate bărbaţi. Nu este surprinzător, întrucât femeile au avut puţine şanse pentru a deveni personalităţi istorice în cea mai mare parte a istoriei omenirii. Acelaşi lucru se poate spune şi despre personalităţile non-occidentale, care, în multe cazuri, au fost marginalizate la scală globală”, au declarat autorii studiului.

Studiul pare să confirme concluziile formulate de o analiză despre cele mai editate pagini Wikipedia, realizat de FiveThirtyEight, la începutul acestei luni. Cele mai importante personalităţi istorice din acest punct de vedere sunt George W. Bush, Michael Jackson, Iisus, Barack Obama şi Adolf Hitler.

Patru dintre cele cinci nume se regăsesc şi în recenta listă a celor mai influente personalităţi istorice, singura excepţie fiind fostul preşedinte american George W. Bush, care, potrivit autorilor articolului din washingtonpost.com, pare să fie doar o figură controversată.

Ţările care au dat cele mai multe personaje istorice din topul Wikipedia. Cu cât o ţară este mai închisă la culoare, cu atât a dat mai multe personaje    Ţările care au dat cele mai multe personaje istorice din topul Wikipedia. Cu cât o ţară este mai închisă la culoare, cu atât a dat mai multe personaje

Surse: Mediafax, Washington Post

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase