De ce cresc cercetătorii „ochi în farfurie”, în laborator?
Cercetătorii au creat, într-un vas de laborator, o retină umană în miniatură care nu numai că are aceeaşi organizare spaţială ca şi retina, dar prezintă sensibilitate la lumină. Formaţiunea de celule fotosensibile va putea fi utilizată pentru cercetări legate de funcţia retinei şi ar putea duce la inventarea unor tehnologii care să redea vederea persoanelor afectate de boli ale retinei.
Cercetăriile au fost realizate de specialişti de la Johns Hopkins University, SUA.
Aceştia au folosit celule pluripotente induse (iPS), celule adulte reprogramate pentru a reveni la o stare embrionică, în car sunt „pluripotente”, adică au capacitatea de a se transforma în celule de diferite tipuri, în funcţie de mediul în care sunt cultivate.
Oamenii de ştiinţă le-au cultivat în aşa fel încât din ele să se formeze celulel retiniene, care s-au asamblat apoi în structuri tridimensionale.
Retina din vasul de laborator conţinea ambele tipuri de celule fotoreceptoare specifice omului – celule cu conuri şi celule cu bastonaşe; la fel ca în retina naturală, predominau celulele cu bastonaşe, responsabile de vederea în lumină slabă.
Reuşita deschide o serie de posibilităţi de mare interes:
- studiul cauzelor bolilor retiniene pe retine de tip uman, în loc de modele animale.
- testarea de medicamente pentru tratamente personalizate
- în viitor, poate chiar înlocuirea retinei unor persoane afectate de boli ce duc la pierderea vederii cu retine crescute artificial în laborator.
Sursa: Mail Online