Cupa Mondială 2014 şi tehnologia: cum funcţionează sistemul care va spune instant dacă a fost gol sau nu? (VIDEO)
Sistemul, conceput de firma germană GoalControl GmbH, funcţionează cu 14 camere de mare viteză, şapte pentru fiecare din cele două porţi. O cameră este plasată în spatele porţii. Patru camere se pun câte două, faţă în faţă, la nivelul liniei mediane a terenului unei echipe şi la jumătatea distanţei dintre poartă şi mediană şi celelate două în spatele liniei porţii.
Potrivit FIFA, „poziţia balonului este continuu şi automat înregistrată în trei dimensiuni, încă de când ajunge în apropierea liniei porţii”.
„Dacă balonul trece complet linia porţii, unitatea centrală de analiză a datelor trimite în mai puţin de o secundă un semnal vizual către ceasul-receptor al arbitrului. Arbitrul are ultimul cuvânt dacă validează sau nu golul„, a precizat FIFA. Acest semnat vizual este consolidat de o vibraţie.
Pentru FIFA şi realizatorul sistemului, acest termen foarte rapid de transmitere a informaţiei urmează să permită ca jocul să nu fie oprit sau perturbat.
Sistemul este conceput să funcţioneze fără vreun tehnician, iar arbitrii vor fi singurii care vor primi semnalul.
El a fost testat la Campionatul Mondial al cluburilor din 2012 şi 2013, dar şi la Cupa Confederaţiilor din 2013, din Brazilia. De la această dată, sistemul a fost instalat şi testat în cele 12 stadioane braziliene care vor găzdui meciuri de la Cupa Mondială.
UEFA, în schimb, foloseşte arbitrajul în cinci la toate competiţiile europene pentru cluburi şi naţionale.
Tehnologia dezvoltată de GoalControl a fost preferată în aprilie 2013 în faţa Cairos GLT System, GoalRef şi Hawk-Eye. Aceasta din urmă a fost aleasă în schimb de Premier League, care a folosit-o din sezonul trecut.