Exerciţiul fizic este chiar mai benefic decât se credea: a fost descoperit un nou efect pozitiv al acestei activităţi
Cercetătorii au studiat microbiomul intestinal al unor jucători profesionişti de rugby şi au constatat că aceşti sportivi prezintă o diversitate mai mare a speciilor de bacterii din intestin, nu numai comparativ cu alţi bărbaţi de aceeaşi vârstă supraponderali, dar şi comparativ cu alţi bărbaţi de aceeaşi vârstă şi talie, normoponderali şi sănătoşi, dar care nu făceau sport. De asemenea, sportivii aveau o proporţie mai mare de bacterii benefice.
Studii tot mai numeroase dezvăluie importanţa esenţială a microbiomului intestinal în determinarea stării de sănătate a organismului uman. Cercetările arată că o biodiversitate mai mare este asociată cu o sănătate mai bună, în timp ce, la adulţii care suferă de diferite tulburări, precum obezitate, boli inflamatorii ale intestinului şi chiar tulburări din spectrul autist, se constată o reducere a diversităţii microbiomului din intestin.
Studiul a fost realizata de cercetătorii de la University College Cork, Irlanda, şi publicat în jurnalul Gut.
Autorii studiului au mai constatat că jucătorii de rugby aveau o alimentaţie mai bogată în proteine, comparativ cu ceilalţi participanţi. Specialişti cred că diversitatea mai mare a microbiomuliui intestinal la sportivii profesionişti era mai mare atât datorită exercilţiului fizic în sine, cât şi alimentaţiei specifice asociate cu sportul de performanţă; studii ulterioare urmează să clarifice aceste corelaţii.
Însă, spun cercetătorii, nu e neapărat necesar să fii sportiv profesionist pentru a beneficia de efectele pozitive ale exerciţiului fizic asupra microbiomului intestinal: şi cei care fac exericţii fizice la nivel moderat au o diversitate mai mare a microorganismelor din intestin, comparativ cu persoanele sedentare.
Sursa: Live Science