Boala fără leac de care suferă 1 din 10 femei ar putea avea totuşi un remediu. Ce au aflat medicii
Boala se manifestă în special prin dureri intense pelviene. Un studiu recent realizat pe cobai sugerează că boala ar fi provocată de prezenţa unor macrofage în endrometru, care duc la leziunile caracteristice afecţiunii.
Cercetarea a fost realizată de medici de la Universitatea din Edinburgh. Potrivit acestora, o femeie din zece suferă de endometrioză, boala care este deja la fel de comună ca diabetul sau astmul.
Cu toate acestea, deseori este diagnosticată corect abia dupa 7 ani, iar tratamentele nu sunt prea eficiente, precizează autorul studiului, Erin Greaves.
Endometrioza afectează femeile de orice vârstă. Apare atunci când un ţesut similar endometrului (ţesutul care înveleşte uterul) creşte în alte zone ale corpului, provocând leziuni.
De cele mai multe ori apare în peritoneu, adică în membrana care înveleşte cavitatea abdominală.
Ţesutul anormal creşte şi afectează organele, ducând la inflamaţii şi dureri. În timp, aceste leziuni, dacă apar pe ovare, devin chisturi pline cu sânge menstrual.
Deocamdată nu este cunoscută cauza exactă a apariţiei acestei boli, dar există mai multe teorii.
Experimentele pe cobai sunt dificile, pentru că aceste animale nu au menstruaţie în mod normal. Studiul recent a implicat transplantarea de ţesut endometrial între doi cobai identici.
Donatorul a fost injectat cu estrogen şi progesteron şi astfel i-a fost indusă menstruaţia. Apoi ţesutul din uter a fost implantat în al doilea cobai, unde a crescut, apoi a fost înlăturat şi analizat.
Astfel, cercetătorii au observat prezenţa unor macrofage care duceau la inflamarea ţesutului şi la apariţia leziunilor endometriale.
Rezultatul studiului a fost publicat în The American Journal of Pathology, iar autorii lui speră că noile informaţii vor ajuta la obţinerea unui tratament mai eficient, care să vindece această boală.
Sursa: Medical Daily