Alexander Shulgin, chimistul supranumit „naşul pilulei ecstasy”, a murit la 88 de ani. A creat sute de produse psihotrope
Alexander Shulgin a fost supranumit „naşul pilulei ecstasy” după ce a inventat formula de fabricare a acestui drog, pe care l-a testat iniţial pe el însuşi, pentru a-i monitoriza efectele.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Ann Shulgin, soţia şi partenera sa de cercetări ştiinţifice, spune că omul de ştiinţă „a murit înconjurat de membrii familiei şi de asistente medicale, în acordurile unei muzici folosite în meditaţia budistă”.
Alexander Shulgin şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în reşedinţa sa din nordul statului american California.
Alexander Shulgin a studiat chimia organică în primii săi ani de studenţie la Universitatea Harvard şi, după ce a luptat în Marina americană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi-a finalizat studiile şi a obţinut doctoratul în biochimie la Universitatea California din Berkeley.
În primii ani de carieră, a lucrat pentru Dow Chemical Company, pentru care a creat primele pesticide biodegradabile din lume.
În timpul unor cercetări personale a început să lucreze şi cu o serie de compuşi psihoactivi.
Şi-a testat propriile produse pe sine însuşi şi a invitat câţiva prieteni apropiaţi să participe la o serie de şedinţe de testare.
În anii ’60, savantul a creat şi testat câteva sute de produse psihotrope.
În 1965, a părăsit compania Dow Chemical, dar şi-a continuat cercetările pe cont propriu şi a început să predea la câteva universităţi regionale.
După aproape un deceniu, Alexander Shulgin a creat un produs înrudit cu ceea ce se numeşte în prezent ecstasy sau „MDMA”.
MDMA a fost sintetizat şi patentat în 1912 de compania farmaceutică Merck, dar nu a fost niciodată testat cu adevărat pe oameni.
Shulgin a decis să înceapă propriile teste clinice pe oameni şi a realizat primul test pe sine însuşi.
După ce şi-a perfecţionat propria reţetă, a prezentat noul produs unui medic din Oakland, Leo Zeff.
Leo Zeff l-a prezentat pe Alexander Shulgin unui terapeut, Ann, care a devenit ulterior soţia celebrului chimist.
Leo Zeff a folosit mici doze din această substanţă în cabinetul său, ca stimulent pentru terapiile verbale, prezentând totodată noul medicament unui număr de câteva sute de psihologi din Statele Unite.
Fanii muzicii de club sunt renumiţi pentru faptul că folosesc pilule de ecstasy pentru a dansa ore întregi. În unele cazuri, anumite persoane au murit după ce au consumat ecstasy.
Potrivit fundaţiei de caritate Frank, specializată în combaterea drogurilor, marea „problemă” a acestui drog constă în faptul că acesta este rareori comercializat în formă pură.
„Indiferent de cum arată sau cum i se spune, nu poţi niciodată să fii sigur de ceea ce se află într-o pilulă sau într-o pudră şi nu poţi să prevezi cum va reacţiona organismul tău”, afirmă reprezentanţii acestei fundaţii.