Cum faci să nu îţi mai fie foame seara? Cercetătorii au făcut o descoperire neaşteptată
Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu pe 10 adulţi sănătoşi care aveau un program alimentar şi de somn regulat. Aceşti adulţi au primit mese similare din punct de vedere caloric, ce erau bogate în carbohidraţi. În cadrul studiului, participanţii erau nevoiţi să urmeze un protocol de patru zile în condiţii de lumină difuză. Astfel, participanţii erau expuşi la mai puţin de 20 de lucşi în timpul celor 16 ore în care erau treji şi mai puţin de 3 lucşi în timpul celor 8 ore de somn.
În cea de-a treia zi a studiului, participanţii au fost expuşi timp de 3 ore la o lumină albastră de 260 de lucşi, la 10,5 ore după ce se treziseră. Cercetătorii au comparat apoi efectele acestei expuneri cu expunerea la lumină difuză în cea de-a doua zi a studiului.
Cercetătorii au observat că, spre comparaţie cu expunerea la lumina de slabă intensitate, lumina albastră creştea nivelul foamei la 15 minute după începerea expunerii la lumină, senzaţia de foame continuând să fie prezentă chiar şi la două ore după consumarea unei mese. De asemenea, lumina albastră era asociată cu un somn mai redus ca durată, ceea ce ducea în cele din urmă la măsuri mai mari ale rezistenţei la insulină.
„A fost foarte interesant să vedem că o singură expunere de 3 ore la o lumină albastră seara afecta în mod semnificativ foamea şi metabolismul glucozei”, a declarat Ivy Cheung, co-autor al studiului publicat în jurnalul Sleep. „Aceste rezultate sunt importante, deoarece sugerează că prin manipularea expunerii oamenilor la lumina ambientală putem dispune de o nouă metodă de influenţare a consumului de alimente şi a metabolismului”, a adăugat cercetătorul.
Oamenii de ştiinţă afirmă că este nevoie de mai multe studii pentru a identifica mecanismul prin care expunerea la lumină are aceste efecte asupra senzaţiei de foame şi asupra metabolismului.
Expunerea la lumina albastră are numeroase beneficii, sugerează un studiu recent realizat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital. Aceştia au descoperit că expunerea la lumină albastră stimulează vigilenţa şi performanţa în timpul nopţii. De asemenea, un alt studiu a arătat că expunerea la lumină albastră dimineaţa are potenţialul de a-i ajuta pe adolescenţii cu tulburări de somn să gestioneze mai bine stresul.
Sursa: Science World Report