Cum arată creierul unei persoane altruiste? Cercetătorii au observat pentru prima dată aceste detalii (FOTO)
Aceasta este prima cercetare care arată cum arată toate regiunile creierului la RMN, în timpul manifestarii empatiei. Alte experimente se axau doar pe anumite zone cerebrale şi emoţii specifice.
Pentru acest studiu, cercetătorii brazilieni au apelat la 25 de voluntari. Ei au răspuns la întrebări cu o puternică încărcătură emoţională, în timp ce creierul lor era scanat.
Apoi, cu ajutorul unui program de calculator, profesorul Jorge Moll, de la Institutul D’Or de Cercetare şi Educaţie din Rio de Janeiro, a observat patternuri în activitatea cerebrală a subiecţilor.
Apoi, voluntarii au fost rugaţi să observe o imagine neclară. Cu cât sentimentele lor de empatie erau mai puternice, cu atât imaginea devenea mai clară, iar ei erau informaţi de acest aspect.
Astfel, oamenii au reuşit să-şi controleze aceste sentimente, să le facă mai puternice, pentru a putea să vadă o imagine mai clară.
„Asta demonstrează că oamenii pot voluntar să-şi mărească intensitatea tandreţii, afecţiunii, iar acest lucru poate influenţa comportamentul social”, a declarat Moll.
Persoanele care suferă de tulburări de personalitate, cum este de exemplu autismul, ar putea beneficia în urma acestei descoperiri.
Empatia este capacitatea de a înţelege sentimentele unor alte persoane. Diferă de simpatie, care înseamnă sentimente de milă pentru cineva, dar fără a întelege exact ce simte acea persoană.
Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Plos ONE.
Sursa: Daily Mail