Oamenii cinici manifestă o neîncredere cronică în alţi oameni sau consideră că alţi oameni sunt animaţi, în acţiunile lor, în principal, de motive egoiste.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Finlandei de Est şi publicat în jurnalul Neurology arată că aceşti oameni sunt mai predispuşi să se îmbolnăvească de demenţă.
La studiu au participat 1.449 de persoane care aveau, la începutul studiului, vârsta de aproximativ 71 de ani. Fiecare participant a fost supus unui test pentru depistarea semnelor demenţei şi a răspuns la un chestionar destinat să îi evalueze gradul de cinism.
Subiecţilor li s-a cerut să răspundă în ce măsură erau de acord cu afirmaţii de tipul: „Cred că marea majoritate a oamenilor ar vrea să izbutească în viaţă” sau „E mai sigur să nu ai încredere în nimeni.”
Pe baza acestor scoruri, cercetătorii au împărţit subiecţii în 3 categorii; cu un grad înalt, mediu sau scăzut de cinism.
Opt ani mai târziu, 622 dintre participanţi au fost din nou supuşi unui test pentru diagnosticarea demenţei.
Dintre cei 164 de participanţi care aveau un nivel înalt de cinism, 14 dezvoltaseră demenţă; în schimb, prezentau semne de demenţă doar 9 dintre cei 202 participanţi cu cel mai mic nivel de cinism.
Este o nouă dovadă a faptului că tipul de personalitate şi viziunea asupra vieţii influenţează sănătatea oamenilor. Un studiu anterior arătase că oamenii cinici prezintă şi un risc mai mare de a se îmbolnăvi de inimă.
Sursa: Fox News