Home » D:News » Surpriză de proporţii pentru istorici când au aflat cui aparţine acest schelet (Galerie FOTO)

Surpriză de proporţii pentru istorici când au aflat cui aparţine acest schelet (Galerie FOTO)

Publicat: 25.05.2014
Istoricii italieni au descoperit o mumie egipteană într-o mănăstire de lângă Pisa, care acum găzduieşte unul din cele mai vechi muzee de istorie naturală. Şi mai mare le-a fost uimirea când au aflat identitatea acelui schelet.

Mănăstirea din Calci, un sat de lângă Pisa, datează din secolul al XIV-lea şi acum este muzeu.  Aici a fost găsit, acum 2 ani, o mumie egipteană din care nu a mai rămas din păcate decât un schelet, nefiind atent conservată.

Acum, cercetătorii au identificat această mumie şi au aflat că îi aparţine lui Quenamun, bun prieten cu faraonul Amenhotep al II-lea, care a condus Egiptul între anii 1427-1400 î.e.n.

Quenamun a fost fiul docii faraonului şi bun prieten cu acesta, el primind de la rege un statut social deosebit şi funcţii importante.

Marilina Betrò, profesor de egiptologie la Universitatea din Pisa, spune că până acum nimeni nu ştia ce se întâmplase cu favoritul faraonului.

Mumia a fost adusă în Italia în urma unei expediţii la care au luat parte mai mulţi istorici italieni în anul 1828, alături de filologul francez Jean-Francois Champollion, cel care avea să devină celebru pentru descifrarea hieroglifelor.

La întoarcere, membrii expediţiei au adus cu ei 1878 de antichităţi egiptene, dintre care 1.218 au fost cumpărate şi 660 excavate chiar de ei.

Printre aceste artefacte se numărau şi 11 mumii. Din păcate, pe drumul de întoarcere vaporul a fost surprins de o furtună puternică şi unele obiecte au fost distruse, spun istoricii.

Analiza mumiei arată că aparţine unui bărbat care avea aproximativ 30 de ani când a murit şi era destul de înalt (avea aproape 1,80 cm).

La muzeu, scheletul a fost foarte neglijent păstrat, oasele fiind atârnate de nişte cuie cu ajutorul unor funii.

Sicriul în care se afla Quenamun ajunsese la Florenţa, dar era aşa de distrus încât nu a fost niciodată expus publicului.

Inscripţia de pe sicriu aminteşte de „Quenamun, tatăl zeului”, titlu foarte important care îi fusese acordat acestui bărbat.

Mormântul care fusese pregătit pentru el, la Teba, a fost însă distrus intenţionat, probabil că bărbatul căzuse în dizgraţie chiar înainte să moară.

De acum, mumia şi sicriul vor fi expuse alături, în muzeul Calci Charterhouse.

Sursa: Discovery News

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase