Pacientul este din Japonia şi are 45 de ani. El suferea de o tumoare benignă pe glandele paratiroide, care a provocat stimularea activităţii acestora.
Din cauza bolii, glandele lui au produs prea mult hormon paratiroidian, care controlează nivelul de calciu din organism.
Prin urmare, oasele lui au devenit foarte fragile, iar degetele de la mâini au început să se atrofieze, să se micşoreze.
Din fericire, după ce bărbatul a fost operat şi tumoarea eliminată, nivelul de hormoni paratiroidieni a revenit imediat la normal.
În prezent, cazuri aşa de grave sunt rareori întâlnite, pentru că boala este de obicei diagnosticată înainte ca oasele degetelor să fie afectate. Asta înseamnă că pacientul aşteptase foarte mult timp şi suferise înainte de a cere ajutorul medicilor.
Radiografiile sunt o procedură de rutină în cazul persoanelor bănuite de hiperparatiroidism, dar boala poate fi depistată şi în urma unor teste de sânge.
Din cauza afecţiunii, unele celule specializate distrug oasele, pentru a elibera calciu în sânge, rezultând astfel o atrofierea oaselor.
Prin urmare, în sânge va fi mai mult calciu, iar în urină mult mai puţin, pentru că hormonii vor cere rinichilor să reducă această cantitate care este în mod normal eliminată.
Hiperparatiroidismul duce de asemenea la formarea de pietre la rinichi şi la subţierea unor zone ale craniului.
Cazul a fost publicat în New England Journal of Medicine.
Sursa: Live Science