După 150 de ani în care a rămas ascunsă a ieşit la iveală o notă scrisă de Jane Austen
Experţii au asociat acea notă – al cărei text acoperă ambele feţe ale fragmentului de hârtie descoperit – cu temele abordate de Jane Austen în romanul „Mansfield Park”.
Bucata de hârtie a fost descoperită într-o scrisoare ce era ascunsă într-o ediţie princeps a unui volum de memorii dedicat celebrei scriitoarei, scris de nepotul ei, James Edward Austen-Leigh.
Textul pare să fie o parte dintr-o predică scrisă de fratele scriitoarei, pastorul James Austen, în 1814.
Atât scrisoarea, cât şi volumul de memorii, scris de nepotul scriitoarei Jane Austen în 1879, s-a aflat într-o colecţie privată, dar au fost cumpărate recent – pentru o sumă neprecizată – de Muzeul Jane Austen din Chawton.
Foarte puţine documente scrise de Jane Austen au supravieţuit până în zilele noastre – niciunul dintre manuscrisele romanelor sale -, iar aproape toate scrisorile sale au fost distruse după moartea ei.
Cercetătorii de la West Dean College din apropiere de Chichester, în comitatul West Sussex, au descoperit acel fragment ascuns, care nu a fost niciodată prezentat în public.
Experţii sunt de părere că textul respectiv reflectă un pasaj din romanul „Mansfield Park”, ce a fost publicat tot în 1814, cu câteva luni înainte ca acea predică să fie scrisă.
Paragraful respectiv reprezintă o discuţie din roman despre „arta lecturii” şi importanţa pe care aceasta o are asupra preoţimii moderne.
Fratele cel mare al lui Jane Austen, James, era pastor la biserica St. Nicholas din Steventon, iar scriitoarea îl vizita din când în când. Istoricii sunt de părere că Jane l-a ajutat pe fratele ei, copiind pentru el, acea predică.
Nota scrisă de Jane Austin va fi expusă începând din a doua jumătate a acestui an în muzeul din Chawton care este dedicat celebrei romanciere.
Jane Austen este una dintre cele mai renumite scriitoare britanice din secolul al XIX-lea, care a descris în nuanţe foarte fine obiceiurile micii nobilimi engleze, în romane precum „Mândrie şi prejudecată” şi „Raţiune şi simţire”, ce au devenit apoi romane clasice în literatura britanică.