Nivelul colesterolului liber pare să fie asociat cu şansele unui cuplu de a concepe un copil, arată studiul.
Colesterolul liber este cel care nu este legat de alte molecule; prin contrast, HDL („colesterolul bun”) şi LDL („colesterolul rău”) sunt legate de proteine. Colesterolul total nu este de obicei, măsurat în analizele de sânge obişnuite; acestea măsoară colesterolul total, LDL, HDL şi trigliceridele.
În cursul unui studiu cu durata de 12 luni, cercetătorii au analizat de cât timp au avut nevoie 501 cupluri pentru a concepe şi în ce mod era asociată durata de timp respectivă cu nivelul unor grăsimi, indicat de analizele de sânge. În cursul anului de studiu, 347 dintre femei au rămas gravide.
Rezultatele au arătat că, la cuplurile care nu au putut concepe în cele 12 luni ale studiului, nivelurile de colesterol liber erau mai mari, atât la femei, cât şi la bărbaţi; de asemenea, cuplurile la care femeia avea un nivel de colesterol liber mai ridicat decât cel normal, iar bărbatul avea concentraţie de colesterol normală au avut nevoie de mai mult timp pentru a concepe decât cuplurile la care ambii parteneri aveau niveluri normale de colesterol liber.
Studiul a fost realizat la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development din Rockville, SUA, iar rezultatele au fost publicate în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Rezultatele sugerează că nivelul de colesterol ar putea fi un factor important pentru cuplurile care încearcă să aibă copii şi la care nu s-au descoperit alte probleme ce ar putea afecta fertilitatea.
Colesterolul ar putea fi corelat cu fertilitatea prin faptul că el este un precursor al unor hormoni sexuali, atât la femei, cât şi la bărbaţi; aceşti hormoni influenţează ovulaţia şi calitatea spematozoizilor, implantarea ovulului fecundat în uter şi evoluţia sarcinii.
Sursa: Fox News