Ar putea o boală cu transmitere sexuală să provoace cancer de prostată? Cercetări de laborator sugerează o legătură între cele două maladii
E nevoie de cercetări mai aprofundate pentru a confirma această legătură, spun autorii studiului, deoarece cercetările au fost realizate pe culturi de celule.
Trichomoniaza este o boală cu transmitere sexuală (BTS) non-virală, ce afectează aproximativ 275 de milioane de oameni din întreaga lume.
Mulţi dintre aceştia nu prezintă niciun fel de simptome; la alţii, infecţia se manifestă prin inflamaţii şi mâncărimi la nivelul vaginului, precum şi modificarea secreţiei vaginale, la femei, respectiv iritaţii şi mâncărimi la nivleul penisului, dureri în timpul urinării şi o secreţie albicioasă, la bărbaţi.
Studiul realizat la Universitatea California a arătat că Trichomonas vaginalis secretă o proteină care produce inflamaţie şi stimulează proliferarea şi comportamentul invaziv al celulelor tumorale, canceroase şi benigne, din tumorile prostatice.
Un studiu realuzat în 2006 la Universitatea Washington arătase că bărbaţii infectaţi cu Trichomonas au şanse cu 40% mai mari de a face cancer de prostată; rezultatele au fost considerate preliminare şi încă neconcludente, sugerând doar o asociere între cele două boli. Un alt studiu realizat la Universitatea Harvard a dus la descoperirea unei corelaţii asemănătoare, în vreme ce alte studii nu au găsit asocieri între cele două boli.
Noul studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează acum că infecţia cu Trichomonas i-ar putea face pe bărbaţi mai vulnerabili la cancerul de prostată.
Pentru moment, specialiştii din domeniu afirmă că e posibil ca şi alţi factori ce ţin de stilul de viaţă să fie implicaţi în acest asocieri şi că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili o corelaţie clară între infecţia cu Trichomonas vaginalis şi riscul cancerului de prostată.
Sursa: Mail Online