Un aliment considerat sănătos este, în realitate, o adevărată „bombă cu ceas”: favorizează apariţia diabetului, a obezităţii şi a bolilor de inimă, spun experţii
Fetele şi băieţii din Marea Britanie, cu vârste de 11-19 ani, mănâncă, în medie, cu 42% mai mult zahăr decât ar trebui, conform recomandărilor actuale, şi cantităţi de grăsimi saturate cu 14% mai mari decât cele recomandate. Copiii sub 10 ani depăşesc cantitatea de zahăr recomandată cu 34%, în medie.
Doar 10% dintre băieţi şi 7% dintre fete consumă cele 5 porţii de fructe şi legume recomandate zilnic, iar cantitatea de peşte gras (care conţine grăsimi sănătoase, ce ajută la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului şi demenţei) consumată de copii este abia o cincime din cea recomandată săptămânal.
Alimentaţia majorităţii adulţilor este şi ea nesănătoasă; doar o treime consumă cele 5 porţii zilnice de fructe şi legume, iar cantitatea de zahăr este, în medie, cu 10% mai mare decât cea indicată. Aproape jumătate dintre bărbaţii şi femeile care au participat la studiu aveau niveluri excesive de colesterol.
Raportul reflectă rezultatele studiului National Diet and Nutrition Survey, desfăşurat între anii 2008-2012 şi care a implicat 4000 de adulţi şi copii.
Principalele surse de zahăr în alimentaţia copiilor o constituie sucul de fructe, băuturile răcoritoare, batoanele de cereale, biscuiţii şi prăjiturile.
Dr. Alison Tedstone, director al Public Health England, agenţia guvernamentală care a întocmit raportul, spune că sucul de fructe este o opţiune sănătoasă, atâta timp cât reprezintă una dintre porţiile de fructe zilnice, nu mai mult.
„Nu trebuie să consumăm mai mult de o porţie pe zi, deoarece poate conţine cantităţi mari de zahăr”, spune ea.
Sursa: Mail Online